Reacties op
'Complot achter koningsdrama?'

Brieven aan de Metro-redactie:
Complot achter drama Oranje is geen nieuws

Ik schrijf deze reactie naar aanleiding van het stuk "Complot achter koningsdrama?" in Metro van 30 juni. Ik heb nog nooit zo’n slecht stuk in Metro gelezen. Niet dat ik een fan van het koningshuis ben, maar dit soort onzin gaat mij echt te ver. Is een krant niet bedoeld om nieuws naar buiten te brengen? De schrijver Arjan Gout mag dan een grote fantast zijn, maar als journalist voor een krant kunnen ze hem beter ontslaan. Er wordt op geen enkele manier gerefereerd naar bronnen.
Prima dat je een complottheorie bedenkt, maar onderbouw hem dan tenminste en plaats hem in een roddelblad en niet in een krant! Nee, beste lezers, als we dan echt iets aan het milieu willen doen, laten we dan bij de oorzaak beginnen en dit soort kolder niet in een krant plaatsen. Hierbij wil ik trouwens geen afbreuk doen aan twee eerder genoemde goede ideeën; smalle rand om Metro weghalen en recyclebak neerzetten voor gratis kranten.

W.D. van Dorsser, Delft


Metroverhaal nog te slecht voor Telegraaf

Ik ben al sinds de opstart van Metro een trouw lezer van uw krant. Ik prefereer Metro boven Spits omdat ik mij vaak erger aan het hoge(re) Telegraaf-gehalte van Spits. Echter, vandaag werd ik akelig verrast. Het artikel ‘Complot achter koningsdrama’ is het meest walgelijke en onnozele stukje suggestieve journalistiek dat ik sinds jaren heb gelezen.
Een artikel van deze kwaliteit zou ik De Telegraaf nog niet eens toedichten.
De schrijver, Arjan Gout, heeft òf een uitzonderlijk groot gevoel voor humor, òf hij is inderdaad de ondermaatse journalist die hij lijkt.
Met de schijnbare pretentie dat hij telepatisch begaafd is, schrijft hij alinea’s vol over wat er allemaal omgaat in de hoofden van onze koninklijke familie en wat eigenlijk de echte redenen voor al hun doen en laten is. De ene na de andere ongeloofwaardige en onlogische theorie wordt door meneer Gout over tafel geslingerd. Al lezende begon ik mij af te vragenof de volgende grote onthulling misschien zou zijn dat de koningin en Bin Laden eigenlijk dezelfde persoon zijn of hoe het broeikaseffect eigenlijk is toe te schrijven aan een groots en wreed complot onder leiding van Willem Alexander en Jacques Chirac.
Iemand, vertel mij alstublieft dat het hier gaat om een goed geslaagde cynische grap met als doel de hype rond het koningshuis belachelijk te maken.

W. van Ingen, Amsterdam


Mensen lees en denk na

Met een grote glimlach op mijn gezicht las ik maandag 30.06.03 het artikel complot achter drama Oranje.
Wat heerlijk dat er een keer op een relativerende manier naar al dat gekonkel wordt gekeken.
Heel even schoot door mijn hoofd ...oh god als mensen nu maar niet denken dat het echt is ....
En wat zie ik tot mijn verbazing vanochtend in de METRO...
Er zijn daadwerkelijk mensen in Nederland die sarcasme, en cynisme niet kunnen onderscheiden van echt.
Mensen lees en denk na voordat u een reactie stuurt (alhoewel het de regenachtige ochtend wel een stuk vrolijker maakt) .
Het had toch niet duidelijker kunnen zijn???
Mijn complimenten aan Arjan Gout.

Met vriendelijke groet,
Geesje B., Utrecht


Koningshuis verdient ontzag en bewondering
Wat een belachelijk stukje over het Koninklijk Huis! Ik dacht dat de Metro een gewone neutrale krant was, maar dit heeft meer weg van een Story of Privé! Ik vraag me af met wat voor doel de schrijver dit stukje geschreven heeft! Wat laag en gemeen om zulke insinuerende opmerkingen aan het adres van het Koninklijk Huis te maken. Ik denk dat Arjan Gout zelf een beetje gefrustreerd is in de liefde, en daarom ook maar even andere mensen belachelijk wil maken. Het lijkt me op zijn plaats, als de schrijver even zijn excuses aanbiedt. We moeten wat meer bewondering en ontzag hebben voor het Koninklijk Huis.

Mevr. W.I.M. Hol, Gouda


Arjan Gout wordt niet de nieuwe Anderson
Uit vertrouwelijke bron heb ik vernomen dat journalist Arjan Gout recentelijk meerdere malen gesignaleerd is in het gezelschap van zeven zelfverzonnen dwergen die erg gezond eten. Arjan voelt zich erg gelukkig met zijn nieuw gemaakte vrienden en ze prikkelen zijn fantasie in de meest erotische zin van het woord. Echter als zichzelf respecterend journalist is Arjan dagelijks bezig deze fantasieën te onderdrukken, omdat hij anders zijn moeder nooit meer recht in de ogen kan kijken.
Om dit alles te bewerkstelligen heeft Arjan besloten over andere onderwerpen te gaan schrijven.
Beginnend hij het koningshuis, dat was mooi makkelijk, want wie kan dat nou niet. Helaas gaat het verzinnen van sprookjes hem minder goed af dan hij gedacht had. De nieuwe Hans Christian Anderson zal hij nooit worden.

M. Opbroek, Enschede


Koningshuis
Fantastisch stuk Arjan!!! Heb me met enige collega's in de kantine rot gelachen. Normaal betaal je voor zo'n conference 100 euro in een theater, nu kreeg je dit gratis. Begrijpelijk dat er velen, zie ingezonden brieven, het niet begrijpen. Je kon toch op je klompen aanvoelen dat dit satire was van de bovenste plank. Gaan we nu echt weer terug in de tijd van: "Zo was het toevallig ook nog eens een keer". Heeft men dan echt niets geleerd uit die jaren, gezien de reacties. Bah. Is eigenlijk ook wel begrijpelijk met zo'n confessionele regering en denkwijze van Jan Publiek. Arjan, maak er ook een over de Bende van Balken van Ellende!!!! Dan blijven we helemaal smullen van zulke stukken. Fantastisch stuk Arjan.

Bert Putters, machinist NS, Hem

Nieuw-rechts ziet er wel wat in!
De opmerkelijkste reactie was wel die van een jonge Rotterdamse post-fortuynist, die deze fantasie over het koningshuis volledig serieus nam.

Lees hieronder de mailwisseling.

Geachte redactie,

Gaarne zou ik van u het e-mail-adres en/of telefoonnummer van de heer Gout ontvangen. Ik was zeer gefascineerd door zijn stukje over het koningshuis en zou hem graag wat vragen willen stellen hieromtrent.
mvg,
René Schmitt

De redactie van Metro geeft geen adressen of telefoonnummers door. Dus schreef ik hem zelf een mailtje terug, dat hij zijn vraag rechtstreeks aan mij kon stellen.
Daarop antwoordde hij:

Beste Arjan,

Ik zal mij eerst even voorstellen, ik ben René Schmitt, 20 jaar oud en bestuurslid van de Jonge Fortuynisten regio Rotterdam/Rijnmond. Het artikel dat u geschreven heeft over het konigshuis heeft mijn vermoedens over een aantal zaken hier omtrent bevestigd. Mijn vraag aan u is; kunt u deze theorie ergens staven? Want als dat zo is, ben ik toch erg benieuwd naar rol van het koningshuis in de moord op Fortuyn.
Als u verfrissende informatie heeft zou ik hierover graag een keer met u willen praten omdat ik deze info dan wel kwijt kan aan derden die hier actie op kunnen nemen. Ik hoor van u.

mvg,
René

Beste René, 

Het verhaal in de Metro was een z.g. 'fiction journalism'-artikel, d.w.z. een satirisch verhaal, waarin de hype rond het koningshuis op de korrel werd genomen. De opdracht van de redactie was om 'een verhaal te schrijven over wat er zou kunnen zijn gebeurd'. Een soort mix dus van werkelijkheid en fantasie. 
Er bestaan dus geen serieuze aanwijzingen voor betrokkenheid van het koninklijk huis bij de
moord op Pim Fortuyn. 

Vriendelijke groet, 

Arjan Gout

 
Reacties via mijn website:

Ha Arjan, ik heb je artikel op de site gelezen en ik vond het spannend tot de laatste punt. Ben heel benieuwd naar andere reacties.
Je moet de fictie in man! Succes!

Groet,
Katja S., Den Haag

Beste Arjan,
Ik wil even zeggen dat ik enorm heb genoten van je artikel in de Metro van
vandaag. Ik mag niet hopen dat je 'voorspellingen' uitkomen. Ik zou in elk geval zorgen dat Bea 't zelf ook leest of krijgt voorgelezen (liefst vlak voor 't slapen gaan). :-)
Houd je ogen gericht op de rubriek ingezonden brievenrubriek van morgen! Dat
wordt een week lang smullen, als je 't mij vraagt.

Met vriendelijke groet,
[bedrijfsnaam]
Nathan L.
,
Manager Office & Finance

Hi Arjan,
Wat leuk dat je van je laat horen en mij vereert met je verzoek om een reactie te schrijven.
Ik heb het verhaal met plezier gelezen om 2 redenen;
Ten eerste is het foutloos wat het supergeloofwaardig maakt, en ten tweede is het op nivo geschreven met de nodige humor.
Ik heb verder dan ook geen opmerkingen, alleen complimenten.
De combinatie verhaal schrijven en foutloos schrijven moet ik zoeken met een lampje, dus lijkt me wel een schouderklopje waard (en
is eigenlijk reden nummer 3).
Ik hou het voorlopig 'in de gaten' (smile) en plaats je site onder mijn favorieten.

Groeten uit Z. van Teun

Arjan,

Gefeliciteerd! (vast lekkere avondlectuur)

~Henk

Hai Arjan,

Gefeliciteerd met je publicatie. En mijn complimenten... Ik hoop dat dit het begin is van eenzelfde glansrijke carrière als Frenk van
der Linden!!!

Met vriendelijke groeten,
Katja G., Den Haag

Beste Arjan,

Je fantasie is, getuige het artikel in de Metro, kennelijk grenzenloos...

vriendelijke groet,
Saskia Belleman, Nieuwsdienst Telegraaf

Hai Arjan,

Ik heb genoten...fantastisch, hoe kom je erop! Je weet hetgeen bekend is over
de karaktereigenschappen van de betrokkenen prachtig uit te werken zodat de fictie een haast geloofwaardig verhaal wordt, vandaar m.i. ook de reacties die je ten deel vallen. Ga je deze ook allemaal weergeven op je website? Lijkt me leuk!

Edwin van der Heide

Beste Arjan,

Volgens mij is jouw verhaal gebaseerd op fantasie. Onze vorstin
doet zoiets niet en Zorro al helemaal niet. Ik houd van de waarheid en niet van majesteitschennis.

René


Waanzinnig !!!!! Ik wou dat het waar was,
echt een GEWELDIG artikel. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren zouden bijna doen vermoeden dat het wel waar moet zijn. Ik blijf het volgen.

Groet Ted Onstenk

Geachte heer Gout,

In tegenstelling tot enkele berichten na hetverschijnen van uw artikel in de metro, wil ik u bedanken voor het interessante stuk.
Ik kan mezelf wel een klein beetje een
complottheorie fan noemen, en ik vond 't ook opmerkelijk dat een stuk als deze werd geplaatst in de metro, gezien men graag snel twijfelt aan de objectiviteit van een stuk als deze.
Waar anderen u tot fantast bekronen, geloof
ik toch echter dat u bronnen hebt voor uw verhaal, en mijn vraag is dan ook: Welke bronnen heeft u gebruikt voor uw verhaal? Ik vraag dit puur uit inhoudelijke interesse voor het artikel, en om niets anders dan dat.

Met vriendelijke groet,
Dennis

Overige reacties aan Metro
Bij de redactie van Metro kwamen veel meer reacties binnen dan hiernaast zijn vermeld. Deze werden wel naar mij doorgestuurd, maar ik mag ze hier niet publiceren, omdat ze niet via de krant in de openbaarheid zijn gebracht.
Daarom hieronder enige citaten (zonder namen van afzenders) uit al die - soms vermakelijke - brieven.

"Ik vraag me af welke journalistieke opvattingen op jullie redactie worden gebezigd. Het doet me namelijk vermoeden dat Arjan Gout, de auteur van het misbaksel, een mislukte komiek dan wel een zeer postmoderne journalist moet zijn"

"Tevens lijkt het me onvermijdelijk dat hij aan een schizofrene stoornis lijdt."

"Ik heb me juist kostelijk vermaakt om het artikel over het koningshuiscomplot van Arjan Gout, afgelopen maandag. Ik denk dat de twee die er dinsdag op reageerden, er lekker in zijn gestonken! Wie neemt nou zo'n verhaal serieus? We zijn hier niet bij de Romeinse keizers en we hebben het hier ook niet over het hof van Louis Quatorze."

"Spits is gewoon een aftreksel van de Telegraaf die nu weer behoorlijk diep aan het zinken is. Roddel hoort niet in een dagblad, klaar. Vermakelijke fake complottheoriën zijn wat mij betreft altijd van harte welkom!"

"De Oranjes dienen gerespecteerd? De Oranjes zijn ons, om te beginnen, opgedrongen. Strikt genomen zijn het ook geen Oranjes, want Willen III stierf kinderloos. Daarenboven is het een familie waarin knapenschenders (Hendrik), hoerenlopers (Hendrik) en ex-SS'ers (Bernhard) voorkwamen. Oplichters voorts (Bernhard/Lockheed) en chanteurs (Juliana chanteerde de regering succesvol met abdicatie om Bernhard uit de cel te houden, wat pikant genoeg is voor een staat met gescheiden machten). Dingen die allemaal menselijk zijn, maar dus ook oranje."

"Aan briefschrijver/ster W.D. van Dorsser uit Delft ("Complot achter drama Oranje is geen nieuws") wil ik graag vragen of hij/zij ooit van het woord "satire" heeft gehoord?
En aan W. van Ingen uit Amsterdam ("Metroverhaal nog te slecht voor
Telegraaf") vertel ik graag dat het hier "om een goed geslaagde cynische grap met als doel de hype rond het koningshuis belachelijk te maken" gaat."

"Het maandag-artikel 'Wat prinses Margarita nog niet mag weten' in Metro, grenst toch wel aan het ongelofelijke. Heeft Arjan Gout (auteur) echt helemaal niets beters te doen. Willen wij een Nederlandse variant op het Engelse Koningshuis? Koningin Beatrix is volgens mij een hard werkende en inderdaad volgens planning en agenda werkende vrouw, moeder en oma die vooral moet blijven staan waar ze staat."

Bekijk ook de uitslag van de Mini Poll