Columns

Op deze pagina een greep uit de columns die ik tussen 2001 en 2007 jaar heb geschreven.
[Inmiddels worden hier geen nieuwe columns meer toegevoegd. Lees verder op mijn weblogs: http://www.bloggers.nl/777/ en http://www.artitekst.web-log.nl ]

Titel

Onderwerp

Datum

Bart de Graaf blijft zieken (2)

Big Donor show

01-06-2007

Bart de Graaf blijft zieken

Big Donor Show

29-05-2007

Consument te bont

Pakketuitkleding

31-10-2005

God cre8ed da world

Nationale Bijbeltest

28-10-2005

'Ik verkoop géén flut!'

Verkooptaal

03-10-2005

Hebbedingetje

Coole wooncultuur

06-03-2005

Wie van de twee?

Strafrecht-psychologie

06-02-2005

Tsunami op de Dam

Over volksmuziek

07-01-2005

Vieze wind

Koken voor de kerst

22-12-2004

Holvulsel

Legitimatieplicht

15-12-2004

Fatsoen

Smalende godslastering

22-11-2004

Moederband

Aanslag in Bagdad

18-01-2004

Brief

Nederlandse missie in Irak

10-01-2004

Big dinner

Overname Endemol

06-12-2003

Vies woord

Kinderpraat

02-12-2003

Van haar af

Einde relatie

30-11-2003

Kind zonder grenzen

Een beruchte Rus

23-11-2003

Zieke neuzen

Charitatief kinderleed

16-11-2003

Godgenaaid

EO-radio interviewt Heldring

02-11-2003

Troost

Over opvoeden

19-10-2003

Kinderpraat

Anekdote rondom de dood

12-05-2003

Kassa-communicatie

Onderhoud klantrelaties

14-11-2002

In een la gevonden

Brief vanaf vakantieadres

28-08-2002

Wilde komkommers

LPF/Heinsbroek

31-07-2002

Polderpim

De erfenis van Fortuyn

23-07-2002

Vertrapte tulpen

VS/Internationale Strafhof

07-06-2002

Politainment

Lijsttrekkersdebat

29-04-2002

Eyesfree

Introductie i-mode

07-04-2002

Knippen en plakken

Sport en radio

17-03-2002

Nederlands elftal

N.a.v. Slot Rottenberg

28-02-2002

Balkengebed

Business Class/Balkenende

20-02-2002

Even mogen

Hulpverlenerstoontje

07-06-2001

Dik tevreden

Privatisering

08-03-2001

Doodgewoon

Emotie-tv

21-02-2001

Varkenswijsheid

MKZ-crisis

08-03-2001

Bea Domina

Introductie Máxima

03-02-2001

Ruud van Oranje

Koninklijke macht

02-01-2001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bart de Graaff blijft zieken (2)

Het bleek dus inderdaad een nep-show, een hoax, een act.
Patrick Lodiers, op het moment dat 'Lisa' bekend zou maken aan wie van de twee resterende kandidaten ze haar nier wilde afstaan, onderbreekt haar en zegt: "Wij geven vanavond geen nier weg. Dat vinden wij zelfs te ver gaan."

Let op dat bijna achteloos uitgesproken slangenzinnetje: 'Dat vinden wij zelfs te ver gaan.'
Zelfs wij van BNN, die altijd zó ver durven gaan. 'Eigenlijk zijn wij de nieuwe VPRO', lees ik hierin. Niet dus.

Minister Plasterk, die de aangekondigde uitzending eerder deze week nog 'onethisch' had genoemd, was sportief. Hij reageerde onmiddellijk na de uitzending met: 'Een fantastische stunt!' En beloofde om snel alsnog zijn donorcodicil in te vullen.

Op zichzelf is het wel een aardige formule, om iets aan te kondigen waarvan je kunt vermoeden dat het in brede kring als zeer schokkend wordt ervaren, en het dan uiteindelijk niet zover te laten komen. 'Viral marketing' heet dat tegenwoordig. Oftewel: de paradoxale aanpak. Die kan heel krachtig zijn. Maar in dit geval niet. Want het maakte, aan het eind van de uitzending, eigenlijk nauwelijks meer uit of de 'Kopfkranke' Lisa dan wel de actrice Leonie, in werkelijkheid een nier zou hebben afgestaan. Waar dit programma op neerkwam is: iemand laten schrikken door keihard 'Boe!' te roepen en meteen daarna te zeggen: 'Geintje'.

Sterker nog: uit betrouwbare bron weet ik, dat er tot vorige week wel degelijk afspraken waren gemaakt om die nier van Lisa/Leonie aan een van de drie kandidaten 'mee naar huis' te geven. Door de ontstane consternatie heeft BNN eieren voor zijn geld gekozen, en de programmaformule alsnog schielijk aangepast. Uiteraard viel dit bij de nierslachtoffers/-kandidaten niet in goede aarde. Naar verluid hebben zij per persoon inmiddels een afkoopsom (of zwijggeld) van 10.000 euro ontvangen. Zodat BNN/Endemol naar buiten toe kon volhouden dat deze opzet al een jaar geleden zo bedacht was. Maakt niet uit, hoort allemaal bij het spel.

Onbedoeld leverde het programma toch ook wel enkele aardige inkijkjes in de 'levensfilosofie' van BNN.

Er werd begonnen met maar liefst 25 kandidaten. Nierleverancier 'Lisa' werd binnengeleid in een loods waarin levensgrote foto's van deze mensen waren opgesteld.

Eerst vlogen alle 50-plussers eruit ('Die hebben al lang genoeg van het leven genoten').
Daarna alle rokers en ex-rokers (Lisa: 'Daar ga ik geen nier aan geven').
Vervolgens werden alle mensen die zonder werk zaten afgeserveerd (het nuttigheidsbeginsel).
Daarna kwam de categorie 'te jong' (Lisa: 'Die hebben nog kansen genoeg').
Bleven er nog maar enkelen over, buiten de drie kandidaten voor de uitzending.

Ene Jacqueline werd gedumpt omdat zij als hobby´s had opgegeven: 'chatten en puzzelen'. Dat zinde doniernateur Lisa niet.
En dan was er ten slotte nog een kandidaat die zich nog steeds niet zélf als orgaandonor had opgegeven. Nou, dat was dus helemaal uit den boze. Weg ermee!

Zo bleven over voor de uitzending: Esther-Claire, Vincent en Charlotte.

Drie echte nierpatiënten, die 'wachten' op een nier. Een gegeven paard kijk je niet in de bek, zo heet het. Maar voor de eerste van dit drietal zou het nu al de vierde transplantatie worden, nadat haar eigen weerspannige lijf drie eerdere soortgelijke geschenken had afgestoten. Hoe gekker kunnen we het nog gaan maken?

Wat ik hiermee wil zeggen is: BNN is erin geslaagd om niet alleen de politiek, de media en het kijkerspubliek op het verkeerde been te zetten, maar ook zichzelf. De pretentie is, dat deze Bart-schim een taboe-onderwerp op de kaart heeft gezet, door middel van een briljante vondst. Hoe onvoorstelbaar naïef.
Het effect is precies andersom. De uitzending had als doel de kijkers (en de politiek) een collectief schuldgevoel te bezorgen. En dat lijkt te zijn gelukt. Er is massaal gereageerd: 18.000 sms'jes tijdens en na de uitzending. Ook zijn er via de website nog donor-codicils gedownload. Alles bij elkaar zo'n 30.000 belangstellenden.

Hoezo gelukt? Het gaat hier om nog geen 3 procent van de 1,2 miljoen kijkers. Guttegut, wat een adhesie.
Als tien procent daarvan dat codicil daadwerkelijk invult, mag je van geluk spreken. Dan blijven er 3000 over.
Enkele honderden daarvan mag je meteen al afschrijven, omdat ze ongeschikt zijn als donor (door andere kwalen, of doordat ze zelf nierpatiënt zijn - ja, die geven zich óók op).
Resultaat: om die 1400 nierpatiënten op de huidige wachtlijst binnen een jaar aan een nier te helpen, moet de helft van de BNN-overtuigden als de sodemieter een fataal ongeluk krijgen, van de flat springen of een tweede Mohammed B. tegen het lijf lopen. Anders wordt het niks.

Maar het is natuurlijk al helemaal niks. Aandacht vragen voor het probleem van de orgaandonaties, dat was de motivatie voor dit programma.

 

[1 juni 2007]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Bart de Graaff blijft zieken

Nog twee dagen en dan krijgen we de Grote Donorshow te zien. Een zekere 'Lisa' van 37 jaar die bij zichzelf een fatale hersentumor heeft ontwikkeld, is in contact gekomen met de jakhalzen van BNN. Die haar hebben wijsgemaakt dat ze nu haar Fifteen Minutes of Fame kan incasseren, door haar nier af te staan in een vrolijke loterij. Zij mag - met sms-hulp van de kijkers - bepalen wie van de drie deelnemende nierpatienten dat orgaan krijgt.

Media in heel de wereld staan op hun kop. Vragen in de Tweede Kamer. Daar kon je vergif op innemen, met zo'n format.

Gisteravond geboeid gekeken naar Laurens Drillich bij Knevel & Van den Brink. Hij is directeur van BNN. Vind het programma zelf ook 'tamelijk ranzig', maar het is nu eenmaal nodig zegt hij, 'want Nederland staat als laatste op het lijstje van landen waar de mensen een donorcodicil hebben'. Goed doel dus. En de twee afvallers dan? Hoe moeten die zich voelen? Drillich: 'Ach, nu hebben ze 33% kans, zonder dit programma zou hun kans op een nier nog veel lager zijn.'

Maar vandaag hoor ik op het nieuws dat uit Europees onderzoek nu juist is gebleken dat Nederland aan de absolute top van Europa staat, met 44% codicildragers.
En eerder deze week op de radio, een EO-reportage waaruit bleek dat die niertransplantaties alles behalve de ideale oplossing zijn voor patiënten. Na de operatie moeten diverse zware medicijnen worden geslikt, met veel schadelijke bijwerkingen. Het leven wordt er bepaald geen pretje van, maar dat wordt de kandidaten bijna nooit vooraf verteld.

Kern van het probleem is o.a. dat ons wegverkeer veel te veilig geworden is. Dertig jaar geleden nog zo'n 3400 verkeersdoden per jaar, nu nog maar zo'n 800. En laten die verkeersslachtoffers nou uitgerekend de ideale orgaandonoren zijn! Want: meestal volledig gezond en afgezien van de beschadigingen die tot de plotselinge dood hebben geleid, zijn alle overige onderdelen in optimale conditie. Zo rijdt de oplossing voor het ene maatschappelijke probleem die van het andere in de wielen.

Wat mij opvalt, is hoe treurig naïef deze hele discussie wordt gevoerd. Want er ontbreekt iets in, waar helemaal niemand het over heeft. Zowel voor- als tegenstanders van die donorshow zijn het over één ding eens: hier ligt een geweldig 'probleem', het is een 'schande' dat er te weinig donoren zijn en, ook een mooie: 'dit moet zo snel mogelijk worden opgelost'.

Er zullen nooit genoeg donoren zijn om alle ontvangers te bedienen (of in BNN-jargon: niet genoeg spuiters om alle slikkers te bevredigen). Zelfs als iedereen braaf zijn papiertje invult komen we jaarlijks nóg honderden donoren te kort. Alleen de winstkans van de kanslozen wordt iets groter. Als je er iets langer over nadenkt, ga je zien dat de eigenlijke boodschap is: 'Schaam jij je niet dat je nog leeft, kijker? Vul nou dat formuliertje in en ga gauw dood, dan kan je een chronisch zieke helpen om z'n leven te verlengen.'
Over welk 'probleem' hebben we het hier eigenlijk?

Het leven is eindig. Er is geboorte en er is doodgaan. Daartussenin kun je van alles ondernemen. Zo eenvoudig is het.
Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Zo gaat het overal in de natuur. Niks mis mee.
Maar nee, wij hebben techniekjes ontwikkeld om aan leven & dood te prutsen. En dat doen we dan ook vlijtig. Omdat het leven 'zo kostbaar' is.

Dus gaan we gemankeerde levens nog wat langer rekken, omdat dat 'zo hoort'. Om nóg langer de geraniums in de vensterbank gezelschap te houden?
Bart de Graaff, initiator en naamgever van de chronisch mislukte omroep BNN, wist dankzij een niertransplantatie nog drie jaar aan zijn leven te plakken. Wat heeft dat hem, en ons, opgeleverd? 'De drie gelukkigste jaren van zijn leven', zegt zijn achterban, die Barts casus nu gebruikt als inspiratie voor dit programma. Dat mag zo zijn. Maar wat maakt het uit?

Niemand die maar wil overwegen dat wellicht de techniek van het transplanteren zelf een verdachte issue is.
Ik vraag mij trouwens af of die nier van Lisa echt gaat worden uitgereikt ('Lisa' is overigens een pseudoniem, en waarom zou je dat gebruiken als je toch al stoer genoeg bent om op tv te komen met je spoedige en genereuze sterven?)

Met andere woorden: volgens mij is deze hele 'show' één grote aandachttrekkerij voor het zogenaamde goede doel: meer orgaandonoren werven. En daarin is het 'grensverleggende' BNN dan weer heel conservatief. Volgens mij wordt het een programma dat net zo goed door de NCRV of door de EO had kunnen worden uitgezonden. Maar ik ga kijken, om dit te checken. En ik voorspel dat ik me ga vervelen. Ik kom hierop terug.

[29 mei 2007]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Consument te bont

Consumentenbond
Postbus 1000
2500 BA Den Haag

Betreft: relatienr. 08629900

Den Haag, 31 oktober 2005

Geachte heer/mevrouw,

Sinds 1 januari 1994 ben ik lid van de Consumentenbond.

Laatst bezocht ik weer eens uw website en ik kwam tot de verontrustende constatering dat in de loop der jaren de waarde van het lidmaatschap danig is uitgehold.

Tal van onderwerpen lijken niet meer te behoren tot de consumentenzaken waarover ik - via het abonnement op de Consumentengids - door uw bond altijd werd geïnformeerd.

Diverse onderwerpen, resp. diensten, blijken aan het algemene pakket onttrokken te zijn, en ondergebracht in afzonderlijke abonnementen. Ik noteer:

·         Bond Online 14 euro;

·         Digitale consument 21 euro;

·         Geldgids 27 euro;

·         Gezondgids 15 euro;

·         Reisgids 21 euro.

Ik kom tot de conclusie dat ik, om alleen al op de hoogte te blijven van alle consumentenzaken, ik in totaal 131,60 euro per jaar zou moeten betalen, in plaats van de 33,60 euro voor het lidmaatschap inclusief Consumentengids. Voorwaar, een slimme - en lucratieve - manier van u om hetzelfde als vroeger te bieden, voor een viermaal zo hoog tarief.

Het is echter niet een manier van werken die mij aanspreekt.
Met ingang van de eerstkomende vervaldatum zeg ik dan ook mijn lidmaatschap op.

Met vriendelijke groet,

Arjan Gout

[31 oktober 2005]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

God cre8ed da world

De Nationale Bijbeltest, die vanavond live werd uitgezonden, was een getrouwe kopie van de eerdere tv-quizjes van Reinout Oerlemans. Zelfde stramien, zelfde opzet, met de bekende indeling in groepen contestanten, waaronder ook het onvermijdelijke groepje Bekende Nederlanders.
En het aankondigen van elke nieuwe categorie vragen gebeurde - precies nageaapt van Wim T. Schippers' wetenschapskwis - door een zangkoortje.
Het mag allemaal, want - al zat deze vraag er niet bij - 'Gij zult niet plagiëren' behoort niet tot de Tien Geboden. Hoewel, jatwerk...

Ben benieuwd wat de gelovigen in SGP-kring van het programma vonden, voor zover ze een duivelsoog in huis mogen hebben om het te bekijken. Vraag nr. 1 moet in die kringen al als een donderslag zijn aangekomen.

Maak af: "Ik ben de Alpha en de..."

a Manta
b Astra
c Vectra
d Omega

Grote kans dat ze die eerste vraag als godslasterlijk hebben opgevat en meteen het toestel uitgezet. Dat je Grote Voorbeeld, je Heere en je Heiland maar eventjes wordt neergezet als een Opeltje! Nog een meevaller dat de Kadett uit het rijtje werd gehouden.

Veel vragen waren zó makkelijk dat je het goede antwoord al wist als je een klein beetje je spreekwoorden kent. Of anders kon je het simpel afleiden uit de onzinnigheid van de overige drie antwoorden. Toch zaten er wel enkele leuke weetjes tussen, die nieuw voor mij waren. Dat bijvoorbeeld ook Abba al in de bijbel voorkomt en niet 'Help!' of 'Alstublieft' of 'Mijn heer' betekent, maar 'Papa' (in het Aramees).
Of dat God zijn knuffel Israel ooit vergeleek met een mooie vrouw en haar sieraden gaf, waaronder een... piercing. Maar wát voor een piercing?
Ging het om een neus-, lip-, wenkbrauw- of navelpiercing? (Verder omlaag ging de NCRV maar niet, want voor je het weet haken ook de eigen leden af.)
Het goede antwoord (neus) werd in een filmpje uitgebeeld door tv-domina Jacobine Geel, die deed alsof ze er eentje bij zichzelf liet zetten.
Wat ik ook voor het eerst hoorde: dat 'singer/songwriter' koning David een inspiratiebron is voor het gospelgroepje U2.

Vroeg me af hoe we dit format sociologisch mogen duiden.
Ik vermoed dat het te maken heeft met multiculti-angst en een neiging, niet geheel onbegrijpelijk, om het eigenwortelenbesef weer wat duidelijker te profileren tegen de gestaag oprukkende 'vijand'.

Afgezien van de onjuiste titel (niet de bijbel werd getest, maar onze bijbelkennis) was het best een aardig programma om naar te kijken. Talpa (kwam die naam eigenlijk ook al in de Bijbel voor?) zou er zijn vingers bij aflikken.
Alleen... wij kennen hier te lande het zogeheten gelijkheidsbeginsel.
Komt er nu ook een Nationale Korantest?

[28 oktober 2005]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'Ik verkoop géén flut!'

'Zijn al die halogeenlampjes hetzelfde?' vroeg ik aan de winkelier.

Ik had vanmiddag namelijk een geinig bureaulampje teruggevonden in de schuur, waarvan het halogeenpitje stuk was. En dacht: ik ga zo meteen toch boodschappen doen en tegenover de supermarkt is een lampenwinkel. Het ging om zo'n dunnig alulampje met uitschoofpootjes als van een antenne, waarin een halogeentje past van 12 Volt/20 Watt.
Mijn vraag aan de winkelier betrof echter de plafondspots, die bij hem in de uitverkoop waren en waar ik wat bij stond rond te neuzen.

Dat komt, ik had onlangs bij Gamma twee hi-tec armaturen gekocht (voor 79 euro per stuk). Die bestonden uit een vierkante hardstalen plafondplaat, met daarop vier afzonderlijk richtbare spotjes. Daarin zaten halogeenlampjes van 220 Volt en 50 Watt. En die armaturen heb ik dus de volgende dag meteen maar weer teruggebracht, want de lampjes gaven, vanuit het midden van de kamer, een heel gespreid licht, dat helemaal niet gezellig is. Kon je eigenlijk geen 'spotlights' meer noemen. Ik wilde dus weten of die halogeenlampen voor spotjes allemaal hetzelfde waren.

'U bedoelt dus of het licht beter kan worden gebundeld?', zei de winkelier.
'Precies!'
'Nou, dat wordt dan moeilijk. Want het zijn eigenlijk allemaal floed-lampjes.
Ik verduidelijkte mijn vraag: 'Die hebben allemaal dezelfde lichtspreiding?'
'Ja,' zei de man, en rommelde wat in een kast vol lampen. 'Ja hoor, allemaal floed.'

Hij zei geen 'vloed' of 'floet' maar 'fffloehd'. Met een lange klinker en op het eind een zachte d.
Ik dacht: hij zal 'flood' hebben gelezen op het doosje.
En dat bleek te kloppen, toen hij het ineens had over 'floed-laait'.

Om een lang verhaal kort te maken: de man heeft me uitstekend voorgelicht. Alle 220-Volts halogeenlampjes hebben een lichtbundel van 35 graden. Alleen wanneer je een trafo neemt, die de voeding omvormt tot 12-Volts gelijkstroom, kun je ook lampjes gebruiken met een, veel smallere, tiengraden-stralenbundel.

Ik moest inwendig wel een beetje glimlachen. Die winkelier was kennelijk niet zo goed thuis in de Engelse taal. Deed me denken aan een tante van mij, die ik tientallen jaren geleden iets had horen vertellen, wat ze in de krant had gelezen. Het ging over lucht- en bodemvervuiling.
'Dat komt door al die sjemische fabrieken', zei ze toen.

'Sjemische'.

Ze had, als zwartekousenkerkster, geen televisie of radio in huis. En kende allerlei begrippen, zoals 'chemisch' alleen uit het Reformatorisch Dagblad. Als je zo'n woord nooit correct hoort uitspreken, maak je daar je eigen klanken bij.

Nadat ik een nieuw halogeenlampje voor m'n bureaulamp had afgerekend, besloot ik de aardige winkelier uit de droom te helpen, zonder hem te beledigen.

'Mag ik u misschien een tip geven?' vroeg ik voorzichtig.
Hij keek me verbaasd aan.
'Ik hoor u zeggen: 'floed', maar ik neem aan dat u het Engelse woord 'flood' bedoelt. En dat speekt men niet uit als 'floed' maar als 'fluhd'.

'Weet ik wel,' zei de winkelier met een brede grijns. 'Maar mijn klanten weten dat niet. En ik ga ze natuurlijk niet vertellen dat ik flut-lampen verkoop.'

[3 oktober 2005]


Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hebbedingetje

Kwam ik toch vanavond al surfend ineens terecht op de website van Net5.
En zag ik dat ik mij tevens bevond op VIA5.nl, 'De spannendste webwinkel van Nederland'. Mijn oog werd getroffen door een nieuw woord, met afbeelding: 'Wandbar'.

Dit was de aanbieding:

Een orginele bar aan uw muur!

€ 149,-

Levertijd: 2-3 dagen
Verzendkosten: € 8,25

Mooier kan het niet!
Deze originele, opvallende wandbar is een sierstuk voor iedere woonkamer. De combinatie van antraciet staal met de spiegelwand zorgt voor extra effect. Afmetingen: ca. 136 x 12 x 52 cm.


Zo kreeg ik ongevraagd plotseling inzicht in de eisen en wensen van de doelgroep van Net5/SBS.

Een wandbar!

Zouden die jongens en meisjes zó klein behuisd zijn dat een echte huisbar niet te realiseren is? Of gaat het om een stille wenk de hoeveelheid drank - en daarmee de alcoholconsumptie - in toom te houden? Door de spiegel-achterwand lijkt het dan toch nog of er het dubbele aantal flessen en glazen staat.

Maar... 149 plus 8,25 euro, da's toch bijna 350 oudhollandse guldens, voor een nogal dik uitgevallen lijst, die je met gemak gratis in elkaar knutselt met wat hout uit een grofvuilcontainer. Die antracieten staallaag spuit je er gewoon op met een spuitbus van een tientje.

Zou het moderne plasmascherm (de wand-tv) misschien de inspiratiebron zijn geweest voor deze gadget? Het heeft ook wel iets van een schilderij. Een drankjes-stilleven.

Of ze zouden er een transparant voorzetscherm bij kunnen leveren. Zodat je het ding kan vullen met water. Dan heb je ineens een wandaquarium, met twee keer zoveel vissen. Iets voor de Gamma misschien?

[6 maart 2005]


Wandbar in blankstalen uitvoering. 
Van de webwinkel van Otto (de website van VIA5.nl is inmiddels opgeheven)


Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie van de twee

Enkele weken geleden reed ze onder hetzelfde viaduct door dat ik ook regelmatig passeer, als ik via Rijswijk de snelweg oprijd. Een 30-jarige vrouw uit Uden, gedood door een stoeptegel, geworpen door een opgeschoten jongeling.
Een zeldzame combinatie van toeval en opzet.

Eerder die avond was vanaf een nabijgelegen viaduct nog een zak puin omlaag gegooid. Die trof een vrachtauto, maar de chauffeur kwam met de schrik vrij. Niemand was van deze incidenten getuige geweest. Toch slaagde de politie er al vrij snel in, om vier jongens op te pakken, die toegaven 'betrokken' te zijn geweest. Twee van hen bekenden 'een stuk tegel' te hebben gegooid. Van wie de dodelijke tegel afkomstig was, zeiden ze niet te weten.

Een paar dagen later kwam het nieuws over een strafzaak, waarin een zwakzinnig ouderpaar terechtstond. Hun eerste (en enige) kindje was gestorven aan het zogeheten Shaken Baby Syndrome. Uit de verhoren was gebleken dat de baby zó hevig en langdurig had gehuild, dat de ouders er geen raad mee wisten. Beide ouders gaven toe, dat het kindje in hun bijzijn was doodgegaan, en dat zij daarvan de oorzaak waren. Alleen... ze konden niet vertellen wie het had gedaan. Door dit proces is de discussie weer opgelaaid - ook in de politiek - of geestelijk gehandicapten die tot paarvorming overgaan, niet gedwongen moeten kunnen worden af te zien van het ouderschap, desnoods door onvrijwillige toediening van de prikpil. Zulke mensen blijken namelijk vaak sterk bekoord door het idee van zo'n schattige kleine nakomeling, maar zijn meestal niet in staat de consequenties van die stap te overzien.

Los van die discussie: waar ik van schrok, is het vonnis dat in deze zaak werd gewezen. De rechter oordeelde tot... vrijspraak! Niet omdat beide partners niet toerekeningsvatbaar waren (dat zou nog te begrijpen zijn geweest). Nee, de vrijspraak berustte op het feit dat niet kon worden vastgesteld wie van de twee uiteindelijk als schuldige kon worden aangewezen.

Hier begreep ik niets van. Ik moest terugdenken aan de Molukse treinkapers uit de jaren '70 van de vorige eeuw. Van hen was ook niet bekend, wie nou precies de gegijzelden hadden omgebracht. Ze kregen daarom een uniforme straf opgelegd: veertien jaar. Voor iedere kaper.

Is hier nu een precedent geschapen? Doordat het in de tijd samenviel, moest ik meteen denken aan de twee Rijswijkse tegelgooiers. Zou het hen straks net zo vergaan als het echtpaar met een geestelijke beperking? Beiden geen straf, want er kon immers niet worden vastgesteld wie de dood van de vrouw had veroorzaakt?

Vanavond kwam er - in het achtuurjournaal - iets meer duidelijkheid in deze zaak. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI, - óók gevestigd te Rijswijk op een, oh ironie, steenworp afstand van het fatale viaduct) gaat nu beide aangetroffen tegelstukken onderzoeken op... DNA-sporen!
Nu pas? Jawel. Nieuwslezeres Sacha de Boer citeerde ook nog de hoop van Justitie 'dat de jongens ten tijde van het delict geen handschoenen aanhadden'.

De vraag is nu: is het echt van belang wie de doodzaaiende tegel gooide? De intentie was toch dezelfde? Iemand doodgooien. Of... alleen maar een geintje uithalen?
Mij lijkt dus: dezelfde straf voor de twee gooiers. En ook een gelijke (iets lagere) straf voor de twee meelopers, die hun vrienden niet tegenhielden.
Ik zou het in ieder geval niet voor elkaar krijgen: met één worp vanaf een viaduct een automobilist dodelijk treffen. Maar ik ben dan ook geen puber meer.

En geen rechter, gelukkig.

[26 februari 2005]


Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tsunami op de Dam

Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die
Tata-tie-die-die...

En dat tien minuten lang, aan één stuk door.
Op Nederland 2. Als afsluiting van De Dag Dat Nederland Weer Meetelt. Omdat het vandaag 112.144.000 euro heeft opgehaald.

DJ Tiësto!
De beste plaatjesdraaier van de wereld, naar het schijnt.

Als een magiër gebaart hij boven zijn kostbare apparatuur en wiebelt wat nonchalant mee met het ritme van z'n stampfanfare. Af en toe met een ostentatieve beweging van heel zijn lijf aan een knopje draaiend en daarna vergenoegd het publiek inkijkend, alsof hij zojuist een buitengewoon moeilijk gitaarakkoord in één keer goed heeft gepakt, overigens zonder dat de 'melodie' er ook maar enigszins door wordt beïnvloed.

Eerder op de avond al Ali B. Die niet kan zingen, maar evengoed succes oogst met het opzeggen van zijn sinterklaasrijmpjes.
Ik word er niet goed van. Ik word oud. Maar het wordt wel makkelijker
doodgaan straks, te weten dat ik niet al teveel ga missen.

[7-01-2005]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vieze wind

Hoe gewoontes zich toch inslijpen! Elke avond zit ik om half acht klaar om naar het discussieprogramma B&W te kijken. Deze week voor kerst blijkt het programma ineens met reces te zijn. En word ik nu al voor de derde avond achtereen geconfronteerd met diens vervanger Kerst met Wind ('Een vijfdelige amusante serie').

Ik blijf er naar kijken, hoewel ik rond dit tijdstip meestal de avondmaaltijd pleeg te nuttigen. En dat is een hele opgave! Want je zou bijna geen hap meer door je keel krijgen. Waarom ik dan toch kijk? Omdat 'tv-kok' Pierre Wind mij boeit als fenomeen.

Er zitten namelijk best aardige dingen in het programma. Zoals grappige tips voor een kerstmenu, in drie varianten: betaalbaar voor de beurzen van armelui, middenstand en high-brow.
Of het in de biechtstoel zetten van topkok Fagel, met de vraag wat zijn 'grootste kookzonde ooit' is geweest. Een komisch verhaal: hij had voor een gala-diner zijn 'ultieme bitterbal' gemaakt: heerlijk zacht van binnen, 'bijna vloeibaar'. Zó vloeibaar zelfs, dat de obers in paniek naar de keuken terugrenden, omdat de gasten - onbekend met het nieuwe type bitterbal - de smurrie over hun kleren hadden gekregen.
Ook leuk: het filmpje over Piet van Veen, die in zijn Monsterse slagerij al jarenlang gevulde kalkoenen prepareert die je alleen nog maar in de oven hoeft te stoppen. Elk jaar komen van heinde en ver zo'n tienduizend liefhebbers er hun kalkoen afhalen. Niet nieuw weliswaar; enkele jaren geleden was er ook al tv-aandacht besteed aan dit fenomeen. Wel heel bijzonder is, hoe Pierre Wind zoiets aanpakt.

Het maakt niet uit of hij op reportage is of een studiogast ontvangt. Tijdens een interview lijken zijn lichaamsbewegingen altijd op die van een aangeschoten fazant. Wijdse armgebaren, huppen van het ene op het andere been, en het ultieme middel van contactmaken: het met een wilde beweging van heel zijn zwartgehuide walruslijf uitdelen van een schijnkopstoot, waarbij zijn voorhoofd dat van zijn gesprekspartner nèt niet raakt.
Nog zo'n gewoonte: met zijn vingers aan en in het eten zitten dat wordt klaargemaakt, die vingers vervolgens gulzig aflikken en dan opnieuw sonderend in de massa stoppen. Speekselsproeiend boven de open pannen staan oreren. Ongegeneerd aan z'n reet krabben en met z'n handen z'n vette bek aflikken. Tussendoor z'n broek omlaag doen om op het strand lekker te pissen (driemaal in één uitzending). Vervolgens zonder handenwassen op weg naar een volgende proeverij. En het meest verrassende... alle voedselbereiders die hij met zijn bezoek verblijdt, laten het zich welgevallen.

Is Pierre Wind misschien 'camp'? Vandaag had hij in de studio een aantal co-presentatoren die er niet om logen: echte, levende schapen en een everzwijntje, die de experimentele kerstgerechten met plezier naar binnen slobberden. Wat een geweldige metafoor voor deze hedonistische propagandist voor 'naturel'-koken. Pierre windt er geen doekjes om: eten is vies en eten is lekker en vies is lekker en lekker is vies. Heerlijk! Om niet te zeggen: 'geil gewoon!'

Ondertussen vraag ik mij af hoe zoiets eigenlijk op tv komt. En waarom de NPS kennelijk veronderstelt dat ons volk op dit vermaak rond etenstijd zit te wachten?
Wind is - als ik erover nadenk - de zoveelste in een reeks van exoten, die gedurende de afgelopen veertig jaar in het gevlei wisten te komen bij het kijkerspubliek. Het oudste voorbeeld dat mij te binnen schiet is de dichter/performer Johnny - The Selfkicker - van Doorn. Andere namen die, in min of meer chronologische volgorde, in mij opkomen: Jan Lenferink, Sjefke van Oekel, Jules Deelder, Bart Chabot, Dolf Janssen, Peter Lusse en Marc-Marie Huijbregts. Wat is hun gemeenschappelijke kenmerk? Ik ben geen psychiater, maar ik durf wel te zeggen dat het in alle gevallen gaat om een of meer van de volgende specialiteiten: ADHD, borderline, manische fase, hypermania, al dan niet vergezeld van onbekommerd narcisme. En als bijkomend kenmerk een al dan niet aangeleerd of voorgewend spraakgebrek: zo snel en zo onverstaanbaar mogelijk praten. Soms denk ik: Misschien is dit wel wat een calvinistisch volk als het onze nodig heeft om met zichzelf in balans te komen?

Eén ding weet ik zeker: ik wil nooit eten in het restaurant (als hij dat heeft) van 'chef-kok' Pierre Wind. Sterker nog: er zou een keurmerk moeten komen voor alle restaurants, poeliers, slagers, broodbakkers, cateraars en kalkoenvullers: "Deze faciliteit is gedurende de bereiding van de eetwaren niet bezocht door Pierre Wind. Onze producten zijn gegarandeerd Windvrij".

[22-12-2004]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Holvulsel

Per 1 januari 2005, dus over twee weken, dienen alle inwoners van ons land, die zich in de openbare ruimte begeven, te zijn voorzien van een officieel document, waarmee zij hun identiteit kunnen aantonen.

Heb ik niet goed opgelet, of wordt er inderdaad nergens actie ondernomen tegen deze grove inperking van onze bewegingsvrijheid? Ik heb er tenminste nog nergens iets over gelezen, gehoord of gezien in de media. Laten wij als Nederlanders ook deze idiote maatregel weer als makke schapen over ons heenkomen? Het lijkt er wel op.

Het is alweer zo'n 'besluit-voor-de-Bühne' van dit kabinet, dat niets of nauwelijks iets oplevert, een heleboel overhoop haalt en het leven van alle mensen in Nederland verstoort. En tevens (opnieuw) een aanslag is op de portemonnee van de minstvermogenden.

Bijstandsgerechtigden en ouderen met een AOW'tje: die hebben geen rijbewijs (want kunnen geen auto betalen) en geen paspoort (want geen geld om naar het buitenland te reizen). Zij moeten speciaal hiervoor een identiteitskaart aanschaffen à 32 euro. En ze zijn - bang gemaakt door het tv-spotje met inspecteur De Cock (met cee, oo, cee, kaa!) - op hun leeftijd nog zó gezagsgetrouw, dat ze dat ding nog gaan aanschaffen ook! Wordt dit bedrag eigenlijk wel meegeteld, bij de berekening van de percentuele teruggang van de koopkracht? Nee dus. Zit niet in het CBS-pakket voor de kosten van levensonderhoud.
50 euro boete als je het vod niet bij je hebt. 25 euro voor de jeugd van 14 tot 16 jaar. Er wordt niet gedoogd en niet gewaarschuwd, laat het openbaar minsterie alvast weten. Er wordt direct bekeurd. Lik op stuk! Waar leven we nu eigenlijk? In Nederland anno 2004? Of in een Oostblokland anno 1964?

De maatregel is niet alleen mensonvriendelijk en onnodig (er zijn al ruim voldoende middelen en bevoegdheden om iemands identiteit vast te stellen, desnoods 'even meekomen naar het bureau') maar ook ondoordacht.
Kennelijk is er totaal niet nagedacht over het criminele misbruik dat door deze identificatieplicht mogelijk wordt (door de vermelding van foto en adres, - gebruik je fantasie maar eens).

Ik wacht nog steeds op de Kamervraag aan minister Donner, wat mensen er de komende zomer op een naaktstrand mee aan moeten. Als ze bijvoorbeeld willen gaan zwemmen...
Onbeschermd tussen je stapeltje kleren achterlaten? Zodat een crimineel geïnteresseerde kan constateren dat jij nu hier bent, en dus niet thuis? En daar dus ongestoord kan gaan inbreken?

Gewoon oprollen en in je reet steken, dat document. En tegen de ID-eisende toezichthouder, achteloos achteromkijkend, zeggen: 'Help uzelf'. Vervolgens die toezichthouder aanklagen wegens seksuele intimidatie. Eens zien of er dan nóg geen Kamervragen komen.

http://www.nu.nl/news.jsp?n=456140&c=10

[15-12-2004]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fatsoen

Eigenlijk wel grappig om te zien, hoe de discussie over wat wel of niet betamelijk is, ineens opbloeit. Allemaal sinds de moord op Van Gogh. Donner die het oude godslasteringsartikel van zijn opa wilde aanscherpen (morgen stemming over de motie Van der Laan).

Sociologisch interessant, en ook wel voorspelbaar, met een miljoen burgers binnen de landsgrenzen die vasthouden aan een geloof met strenge, vormelijke regels. Dan moest er eens een reactie komen. Alleen jammer dat de aanleiding zo gewelddadig was.

Een beetje meer fatsoen kan geen kwaad denk ik, maar dan graag van binnen-uit, en niet op gezag van een 'fatsoenspolitie'. Volgens mij was het Simon Vestdijk die destijds de term 'fatsoensrakkers' bedacht, het thema is dus niet nieuw. Wat wel nieuw is: de spagaat waarin veel Nederlandse christenen zich nu bevinden. Enerzijds zien zij de islam als concurrerende (en dus bedreigende) godsdienst, anderzijds zijn ze ook wel blij met al die hernieuwde aandacht voor godsdienstige waarden en normen, die zomaar gratis werden geïmporteerd. En neigen ze naar een monsterverbond: samen strijden voor God, Vaderland en Fatsoen. Ik vermoed dat ook de blunder van Donner voortkomt uit deze dubbelzinnigheid.

Maar ik zie nog een vreemde tweespalt: cabaretiers, kunstenaars, schrijvers, columnisten en filmmakers mogen heel ver gaan in het manifesteren van hun 'free speech'. Tegelijkertijd werd dit weekend voor de tweede keer in drie weken een voetbalwedstrijd (Vitesse-PSV) onderbroken, omdat de scheidsrechter niet persoonlijk wenste te worden beledigd via spreekkoren. En dat begrijp ik niet goed. Immers: 'Bossen (c.q. Temmink) is de hoer van PSV' klinkt toch heel wat onschuldiger dan 'geitenneukers' of 'de pooier van de profeet'. Is het zo dat de grenzen voor grachtengordel-intellectuelen ruimer worden gelegd dan voor de heffe des volks in de stadions?

Ik hoor vandaag dat de KNVB een commissie heeft ingesteld, die een lijstje gaat samenstellen van spreekkoor-teksten die wél en die niet door de beugel kunnen. De scheidsrechters blijken namelijk niet allemaal dezelfde kwetsbaarheids-tolerantiegrens te hebben. Waar de een de wedstrijd onderbreekt, houdt de ander zich oostindisch doof en laat gewoon doorspelen.

Die commissie betreedt een heilloze weg, voorspel ik nu alvast. Want ze houdt geen rekening met de straatse creativiteit van de supporters. Die zullen ongetwijfeld snel korte metten maken met zo'n lijstje.

Het is nog veel eenvoudiger: als je 'de hoer van PSV' verandert in 'de boer van PSV' (of: 'de broer van PSV') is de angel eruit. De scheidsrechter die dan nog een wedstrijd affluit, maakt zich volstrekt belachelijk (maar eigenlijk doet hij dat nu al). Daarmee zijn we weer helemaal terug in de jaren '60 ('Johnson Moordenaar' mocht niet, en werd dus vervangen door 'Johnson Molenaar').

Overigens: er zijn weinig plekken in ons land waar de integratie zó goed gestalte krijgt, en zó vergevorderd is als op het voetbalveld. Waar talloze werkgevers (en dat gaat nu natuurlijk nog toenemen) per definitie al geen allochtonen (dan wel allochtonen van islamitische afkomst) in dienst willen nemen, kijken voetbalclubs alleen naar de prestaties van een kandidaat. En dus wemelt het op de velden van de Marokkanen, Turken, Ghanezen, Nigerianen en ander 'vreemd' volk. En valt blank en zwart, christen, atheïst, moslim, hindu en takkie-takkieman elkaar glunderend in de armen na een fraai doelpunt.

Beseffen wij wel hoe opvoedend dit is? Ook voor het publiek! Het ene moment staan ze oerwoudgeluiden te maken en bananen te gooien naar Stanley Menzo, op een ander moment sluiten ze Al Khatabbi in hun hart met een donderend applaus.

Daar komt nog bij dat terwijl de afgelopen jaren het 'verbale' geweld op de voetbalvelden zou zijn toegenomen, tegelijk het fysieke geweld juist enorm is afgenomen. Eigenlijk is dit precies zoals Theo van Gogh het had gewild: 'Je mag alles zeggen en roepen wat je wilt, maar je houdt je poten thuis!'

Het zijn moeilijke tijden voor de eenvoudigen van geest.

[22-11-2004]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moederband

Soms denk ik: ik wou dat martelen mocht. Een béétje maar. Proportioneel dus, in verhouding tot het toekomstige leed dat ermee voorkomen kan worden.

Vanmorgen, zondag 18 januari, zagen we in Bagdad de bloedigste zelfmoordaanslag in ruim drie maanden. Meer dan twintig burgerdoden, onder wie minstens twee kinderen, en meer dan honderd gewonden. In brand gevlogen auto's waaruit mensen niet meer konden ontsnappen. Door 'shrapnel' afgerukte ledematen. Afgrijselijke beelden op CNN.

Nu de Amerikaanse spin-doctors en pr-genieën er niet mee aankomen (al met de verkiezingen bezig, heren?), zal ik het maar opperen. 't Is trouwens een betrekkelijk eenvoudig ideetje. En nog goedkoop uit te voeren ook.

Die Arabische tv-stations - Al Jazeera voorop - geilen toch altijd als 'n Van Royen op kinky nieuws? Op het bemachtigen en uitzenden van verrassende audio- of videotapes, met boodschappen van terroristische of dictatoriale coryfeeën?

Welnu, mr. Bremer. Creëer komende week de 'Moeder Van Alle Videobanden'.

Scheer die Saddam nou nog 's een keer netjes (géén wondjes s.v.p.!). Doe 'm een keurig burgerpakkie an. En zet 'm voor de camera.
Daar is toch niet zoveel 'gedoseerde overtuigingskracht' voor nodig? Daar hoef je toch de Conventie van Genève niet écht voor te overtreden? Bovendien, ik hoorde dat hij toch al goed schijnt mee te werken, tot nu toe.
Gebruik de autocue. Oefen een paar keer. Laat desnoods een deskundige overvliegen om te zorgen voor een ontspannen en opgewekte uitstraling. Ik suggereer Paul Witteman en voorspel u, dat die het wil doen voor alleen de vergoeding van reiskosten.
Hierbij mijn tekstsuggestie (ook gratis, want ook ik werk nog steeds aan m'n cv). Let vooral op de paradox in de laatste zin. Daarmee maakt u die Saddam-aanhangers helemaal gek!

"Landgenoten!
Voor één keertje hou ik het kort. Deze boodschap is uitsluitend bedoeld voor mijn achterban.
Nee, ik ben niet gemarteld, fysiek noch psychisch.
Nee, ze hebben mij geen drogerende stoffen toegediend.
Nee, er zijn mij geen beloften gedaan, zelfs niet over strafvermindering.
En ja, ik..."

(Hier zal hij waarschijnlijk even een slikkende beweging maken; gewoon doorgaan, is prima voor het effect)

"En ja, ik heb nagedacht!
Begrijp mij goed. Deze verklaring leg ik geheel vrijwillig af.
Het is nu mooi geweest, broeders. Kappen nu!
Anders krijgen jullie met mij te maken!"

[18-01-2004]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brief

Goede Amir,

Hoe vergaat het je in Bagdad, broertje? Kijk een beetje uit hè, met die Yanks. Niet te brutaal doen. Jaja ik ken jou een beetje. Hopelijk zie ik je gauw weer gezond en veilig terug, want we gaan een feestje bouwen. Zou leuk zijn als jij er ook bij bent.

Hier is het wel lachen met die Hollanders. Aardige lui, wel. Ze hebben me al twee keer geholpen om m'n ouwe krakkemikkige Toyota pick-up weer aan de gang te krijgen. Mooie verhalen die ze erbij vertelden. In hun land schijnen ze daar een speciale service voor te hebben, 'Wegenwaak' of zoiets.
De kinderen zien het ook helemaal zitten. Mogen af en toe een geweer vasthouden en helpen schoonmaken of op schoot zitten in een pantserwagen en tijdens een ritje zelf ook even sturen.

Wat onze vrouwen betreft wordt 't een beetje oppassen geblazen... Mijn eigen Sharmila lag vandeweek te draaien en te zuchten en te grommen alsof ze bezocht werd door de moeder van alle nachtmerries, greep me plotseling bij m'n manzwaard en hijgde: 'Brrrrammmm!'
En Fatimah, haar ongetrouwde jonge zusje, was een hele middag zoek, terwijl ze op de markt werd verwacht. Bleek achteraf dat ze - omdat ze een beetje Engels spreekt natuurlijk - al die tijd achter de rotsen van Al F'aq met een van die mariniers gedichten heeft zitten lezen. Je had haar ogen moeten zien toen ze thuiskwam... alsof ze in het Paradijs zelf was geweest.
Maar goed, over een paar maanden zijn ze weer weg, terug naar hun land met die molentjes.

Eigenlijk hebben we ze niet echt nodig. Want wij zijn hier nogal makkelijk met mekaar. Als ik het goed begrijp zijn wij zo'n beetje de 'Hollanders' van Irak... 'Polder-model' noemen ze dat daar. Ik vind het best.

Vorige week toch voor het eerst een incidentje gehad. Heb je het nieuws daarover al doorgekregen? Vrachtwagen vol met leuke VN-spulletjes was gestrand in de berm. Tja, da's natuurlijk wel een buitenkansje dat wij niet zomaar laten lopen. Dus wij met het hele dorp erop af om dat ding leeg te halen. Komen die Hollanders er ineens aan en beginnen te schieten. Nou ja, was niet echt eng dus. Ze schoten hoog in de lucht, net zoals wij altijd doen op een bruiloft.

Maar, moet je horen. De volgende dag wordt dus een van die Hollanders in z'n kraag gepakt - ja, ik hoor het je vragen: door z'n eigen mensen! - en op het vliegtuig naar Nederland gezet. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan moord, dan wel doodslag, dan wel dood door schuld. En sindsdien lopen hier kapiteins van die marine in ons dorp rond om te zoeken naar de familie van 'het slachtoffer'. Om te praten over 'schadeplichtigheid' en 'bloedgeld'.

Hahaha! Het 'slachtoffer'. Weet je wie dat is? Mohammed Asmani! Ken je 'm nog? Dat zwijn dat vorig jaar onze familie belazerd heeft? Hij was ook bij die plundering, dus ik zag m'n kans schoon. En schoot 'm recht in z'n rug terwijl die Hollanders met hun vuurwerkje bezig waren. In Bagdad doen ze dat ook zo, heb ik gehoord. Bijna altijd met succes.

Gisteren was hun leider hier op bezoek. Die man met dat Beatles-haar. Ik hoorde dat hij het ook al had over 'compensatie'. Met de familie van Mohammed komt het trouwens helemaal goed. Ik heb inmiddels een dealtje met ze gemaakt over de verdeling van het geld.
Het schijnt dat er een vergoeding van 5000 dollar op staat, voor één dode. Vandaar dus ons feestje.

Wat een sukkels! Maar wel een tof landje, lijkt me. Nemen ze daar nog asielzoekers op, of je weet?

Met groet,
Allah-u-akhbar!

Hassan

[10 januari 2004]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Big dinner

Joop van den Ende stond het huilen nader dan het lachen. Zijn bril was iets afgezakt en leek beslagen. Hij was meteen naar Aalsmeer gereden om 'zijn mensen' te gaan troosten.

'We worden gewoon opgegeten door die Spanjolen', kermde John - brother in arms - de Mol.
'Ach, zo'n vaart zal het niet lopen, jongen', suste de oude baas. 'Endemol staat nog steeds als een huis. Of daar nou onze Aat zit of die, eh... Joaquin van hun.'
'Zouden ze bij Telefónica ook het AD lezen?' Het voorhoofd van De Mol vertoonde een dauwlaag van zweetdruppeltjes. Met trillende handen stak hij een sigaret op.
'Wat die Bart daar allemaal uitkraamt, daar lusten de honden toch geen brood van!'
'Kalm nou maar', zei Joop geruststellend. 'Die soep wordt heus niet zo heet gegeten.'

Bart in 't Hout is de nieuwe baas van SBS, opvolger van Fons van Westerloo. Het gaat de laatste tijd niet zo best met de programma's van zijn zender, vooral in de vooravond. In een interview gaf hij precies aan hoe dat kwam. Het lag aan Endemol, waarvan de programma's qua smaak en uitvoering 'niet om weg te kauwen' zouden zijn.

De Mol opperde snikkend dat het allemaal begonnen was met die sketches van Van Kooten en De Bie, jaren geleden. Waarin ze bijna elke week gekscherend als 'Dzjon' en Dzjoop' werden afgeserveerd. Dat was het begin van de ondergang geweest.

'Kom 's even mee jij.' Van den Ende nam zijn makker zachtjes bij de bovenarm naar buiten de tuin in. Ze zogen de frisse decemberlucht in zich op.
'Kijk nou 's om je heen', zei de grijsaard terwijl hij met een brede armbeweging het Endemolcomplex omspande. 'Dit alles hebben wij toch samen opgebouwd? Wat was nou helemaal het trucje?'
'Een perfect format?' probeerde De Mol. 'Zoiets als Big Brother?'
'Precies', zei Van den Ende.'Laten we een hapje gaan eten, dan denken we nog even verder.'

In het restaurant werd als in oude dagen gebrainstormd. Het ene na het andere programma-concept vloog over tafel. Maar niets was naar hun smaak.
Totdat... Van den Ende een kookprogramma voorstelde.

'Dzjezus Dzjoop', verslikte Dzjon zich in een zwezerikje. 'Jij wordt echt seniel. Je wilt toch niet die leip van een Braakhekke weer gaan opwarmen?'
'Nee hoor', zei Dzjoop. Een vervolg op Big Diet, maar dan heel anders!'

Daarna werd het pas echt als in vroeger en creatiever tijden. Het moest niet een gezellig, maar vooral een spannend en persoonlijk kookprogramma worden. Kandidaten genoeg, zo hebben we deze week vernomen. Je vindt ze op internet. Ze willen graag samen iets met 'eten' doen. De een actief, de ander passief. Wel uit te zenden na tien uur 's avonds, want niet echt geschikt voor de kleintjes. Maar dat wordt een klapper waarbij Big Brother een schamel aperitiefje lijkt. Het leuke is, het is niet bij wet verboden, dus het mag! Jamie Oliver zou er z'n vingers, of meer, bij aflikken.

Bij de koffie met cognac tastten de oude makkers af of ze wel precies hetzelfde bedoelden, of het hier echt ging om het doorbreken van het allerlaatste taboe.

'Je bedoelt toch wel zoals, eh...?'
'Jazeker. Zoals met die twee Duitsers.'

[6 december 2003]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vies woord

Omdat mijn klant vanmiddag om vier uur thuis moest zijn voor de cv-monteur, spraken we daar af.

Tot aan de woonwijk klopte de routebeschrijving perfect. Toen raakte ik verzeild in gezellige, maar doolhofachtige kronkelstraatjes. Op de stoep stonden drie meisjes van een jaar of acht. Ik stopte, en vroeg over het dak van mijn auto heen: 'Dames, weten jullie de Waldeck-Piermontstraat?'

'De píemelstraat?' - schrok het middelste meisje.
'Nee', zei ik, 'Wal-deck-Pier-mont-straat.'
'Oh ja, weet ik wel', zei een van de anderen. Handgebarend vertelde ze dat ik vier straten verder moest zijn, en dan rechtsaf.

Terwijl ik bedankte, keek ik het middelste meisje aan en grapte: 'Voortaan geen vieze woorden meer zeggen, hè.'
'Piemel is geen vies woord!'

 [2 december 2003]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van haar af

Soms valt afscheid nemen zwaar. 't Is ook niet niks. Al zevenentwintig jaar is ze een factor in mijn leven. Niet de belangrijkste weliswaar, maar toch... De laatste paar jaar loop ik er steeds vaker over te prakkizeren, dat de liefde eigenlijk allang over is. In ieder geval van mijn kant.

Dit weekend heb ik de knoop doorgehakt.

Over de vorm van het afscheid hoefde ik niet lang na te denken. Liever géén afspraakje, bij haar of bij mij, dan wel op neutraal terrein. Zo'n laatste ontmoeting leidt alleen maar tot wederzijdse verwijten en zinloos terugblikken. Bovendien: ze verwacht het ook niet. De aard van onze relatie is daar momenteel gewoon niet naar.

Bellen had gekund. Maar dat is me weer iets te informeel. Alsof je een pizza afbestelt. Daarvoor was ze nou net weer iets té belangrijk voor me. Ongeveer hetzelfde motief geldt voor een 'goodbye-mailtje': dat doe je gewoon niet.

Het werd dus een brief. Verstandig, omdat er aan ons afscheid ook een formeel kantje zit. Ik heb haar namelijk al die jaren ondersteund met een financiële bijdrage (geheel vrijwillig, dus niet door de rechter opgelegd). Elk kwartaal mocht zij een vast bedrag van mijn girorekening laten afschrijven. In mijn brief heb ik deze machtiging, per 1 januari a.s., ingetrokken. Klinkt misschien hard, maar is wel duidelijk. Weet zij tenminste ook waar ze aan toe is.

Vanmiddag, terwijl ik de envelop in de brievenbus liet glijden, voelde ik toch iets van verdriet. Een raar gevoel, ergens tussen m'n kaken en m'n borst. Heel even maar.

Nou ja. In hart en handelen blijf ik toch wel het midden houden tussen de rabiate communist en de even weerzinwekkende rechtse bal. Ik zal wel voorgoed een beminnelijke sociaal-democraat blijven. Daar heb ik haar niet meer voor nodig. Mijn partij.

[30 november 2003]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kind zonder grenzen

Deze week werd hij zesenvijftig. En nog lang niet aan z'n eind. Van jongs af aan een kind met toekomst, dat had zijn trotse vader goed gezien.

Heel de wereld zwierf hij over. Waar hij kwam, ontmoette hij ontzag. Bij vriend en vijand. Hij werd de held van talloze bevrijdingsbewegingen. Zonder hem heersten de nazaten van Batista nu nog in Cuba. Haïti zou nog zuchten onder de clan van Papa Doc. Nelson Mandela was een onbekende opstandeling gebleven.

Hij wordt geroemd om zijn betrouwbaarheid. Is altijd aanwezig in de wereldwijd negentig jaarlijkse burgeroorlogen. Hij faalt nooit. Je kunt hem door de modder of het zand sleuren... hij geeft niet op. Wel een opportunist trouwens. Hij heeft geen politiek standpunt en laat zich soepel manipuleren. Zelfs Amerikaanse GI's probeerden hem regelmatig in handen te krijgen, voor eigen gebruik.
Geboren in 1947 is hij nog steeds forever young. Hij veroorzaakte meer dodelijke slachtoffers dan de atoombommen op Hiroshima, Nagasaki en alle chemische en biologische wapens bij elkaar.
Zeventig miljoen keer is hij gekloond. Geen land ter wereld, waar hij niet gekend en geacht is. Hij is een ikoon. De 'Russische Coca Cola' wordt hij genoemd.

Vader Michail - generaal buiten dienst - kwam naar Nederland om zijn verjaardag mee te vieren. Een klein mannetje, vierentachtig inmiddels, met een borst vol fonkelende insignes. Met een afgeknepen stemmetje roemde hij de verdiensten van zijn kind.
Zoonlief zelf stond er wat stilletjes bij. Altijd ongelukkig geweest met z'n voornaam: Automat. Wie heet er nou zo? Bovendien voelde hij zich wat ondergewaardeerd. In het westen 'doet' hij tegenwoordig vijftig euro. Maar in Ruanda ging hij onlangs nog van de hand voor 2 euro, of één kip.

'Kalasjnikov, Geweer zonder grenzen'. Over de 'Automat Kalasjnikova', kortweg AK47. Tot 31 mei 2004 in het Legermuseum te Delft.

[23 november 2003]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zieke neuzen

Hoe verzin je het als non-profit organisatie, om je tweede lustrum in het elfde bestaansjaar te vieren? 
Het bleek juist de bedoeling. Want elf is... het gekkengetal.


Minister Hoogervorst van Volksgezondheid kwam er woensdag speciaal voor naar het Haagse Juliana Kinderziekenhuis, waar hij zich een rood gummiballetje op zijn neus liet zetten. Om vervolgens - moeiteloos - debiele grimassen te maken naar de camera van het achtuurjournaal. Lachen!

Zaterdagavond gooide de KRO er nog eens vijf kwartier muzikale televisie tegenaan met Bekende Nederlanders die zich graag in de kijker lieten spelen met zo'n leuk rood neusje op.
Zingen. Zwaaien. Lachen... En geld inzamelen natuurlijk.
Als het voor het goede doel is - en vooral als er 'lekker gek doen' bijkomt - vermaalt het kritisch vermogen van de Nederlander zich spontaan tot circusvloerzaagsel.

Hadden Arjan Ederveen en Tosca Niterink dit fenomeen al niet eens satirisch neergezet in een briljante sketch, jaren geleden? Later deed Jiskefet het nog eens dikjes over. Cynischer, als in een horrorfilm. Maar het hielp niks. Ze gaan gewoon door, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Je zal daar maar liggen als oncologiekindje in de Daniël den Hoed. Komen er ineens twee van die gestoorde gesubsidieerde vrijwilligers binnen om je de stuipen op het doodzieke lijfje te jagen. En wat doe je als vroegvolwassen kind? Je lacht maar wat mee. Die werkloze nepacteurs doen tenslotte hun best. Je wilt ook de dokter en je ouders niet teleurstellen.
'Vond je het leuk?'
'Jaaah hoor, best wel leuk. Gaap.'

Na de bejaarde dompteuse uit Pieterburen, die onze zeehond tot zielig clowntje degradeerde, is dit het ziekste clubje 'weldoeners' dat ons land kent. Kindermishandeling bedrijven ze, niets anders. Gooi ze in een tbs-kliniek, allemaal. Kunnen ze met elkaar cliniclownen.
Stelletje gekken.


[16 november 2003]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Godgenaaid

Het was niet eens zo'n heel slecht interview. Omdat Tijs van den Brink 's avonds Twee Vandaag moest presenteren, deed Elsbeth Gruteke 's morgens 'De ochtenden' voor de EO-radio. Daarin een uitgebreid interview met de nestor van het geschreven buitenlandcommentaar.

Elsbeth was met een draagbaar recordertje naar het Haagse huis van de politiek commentator getogen; zo'n stramme man van bijna 86 laat je niet helemaal naar de studio komen. Ik spitste mijn oren, want ik wilde wel eens horen wat die oude baas waar ik me als jongeling regelmatig kwaad over maakte, te vertellen had. Hoe vreemd ook de combinatie, tussen mijn twintigste en vijfentwintigste had ik zowel een abonnement op De Nieuwe Linie als de NRC.

'Jerome Heldring', kondigde Elsbeth hem aan. Het klonk bijna als een vloek in mijn oren. Voor het eerst hoorde ik de voornaam van de man die ik tot op heden alleen als 'J.L.Heldring' had gekend. Alsof mij een geheim werd onthuld dat ik helemaal niet wil weten. 'Ze gaat hem toch niet tutoyeren?' hoopte ik stiekem. Maar dat viel mee.

's Mans gereformeerde achtergrond kwam uitvoerig aan bod. Het was immers een EO-interview. Helaas, hij had dat idiote godsbeeld reeds in zijn vroege jeugd aan de wilgen gehangen. Vervolgens ging het over Heldrings wekelijkse buitenlandrubriek in de NRC. Tientallen jaren lang een vast ankerpunt voor tienduizenden lezers. Door Gruteke steevast bestempeld als 'columns'. Heldring, a sadder & wiser man, was zo beleefd haar niet te corrigeren, maar bleef steeds rustig rochelen over zijn 'analyses'.

Van alles kwam aan de orde. Zoals Heldrings opvatting dat het niet aangaat om in zo'n rubriek de moralist uit te hangen. Maar ook de Koude Oorlog, en de ontstentenis daarvan sinds 1989. Hoe ons wereldbeeld daardoor definitief veranderd is.

Mevrouw Gruteke was volstrekt geen partij voor deze die-hard die zelfs GBJ overleefde. Ondanks haar aanwezigheid werd het toch nog een aardig interview. Maar ze had nog een leuk 'bommetje' in haar tasje als afsluiting van het gesprek. Dat moest natuurlijk gaan over zijn naderende dood, we luisterden tenslotte naar de EO. Wat meneer Heldring eigenlijk het liefst zou zien als tekst... op de uitnodiging voor zijn begrafenis?

Heldring: 'Nou, dat maakt mij weinig uit. Als het maar niet zoiets is als: Opkijkend van haar naaiwerkje, besloot God tot zich te nemen...'

En wat gebeurde vervolgens? Het allerergste wat een presentator kan overkomen. Elsbeth Gruteke sloot het interview af met de opmerking: 'Nou meneer Heldring, laten we dan maar hopen dat u niet zult overlijden terwijl u met een naaiwerkje bezig bent...'

'U'?

Heldring, zich realiserend dat zijn kwinkslag het EO-meisje volledig was ontgaan, vermande zich op zijn oude dag en gorgelde, in overcomplete mildheid: 'Ach mevrouw, ik vermoed dat ik tegen die tijd geen naaiwerkje om handen zal hebben.'

 [2 november 2003]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Troost

Soms leveren televisiedocumentaires beelden op die me doen opschrikken, herkennen of verbazen.
Zo zag ik de tweedelige RVU-documentaire De school draait door, over het reilen en zeilen van een basisschool in Utrecht. Na de eerdere docu-series over 'Havo 4' en 'Vet VMBO' werd opnieuw een onthullend beeld geschetst hoe en waar het - soms al vroeg - mis gaat in onze samenleving.

Terwijl de Pabo's en lerarenopleidingen weer vollopen en de zij-instromers uit het bedrijfsleven de nostalgie opzoeken van het naar krijt en linoleum ruikende klaslokaal uit hun jeugd, toonde de documentaire een treffend beeld van de educatief-pedagogische werkelijkheid. Deze blijkt nog precies dezelfde als ze tot voor enkele jaren terug op verjaarsfeestjes werd neergezet: 'Zit jij in het onderwijs? Sukkel!'

Wat de reportage vooral liet zien, is het goedbedoelde maar volstrekt onprofessionele gehannes met 'moeilijke' leerlingen, deels van allochtone afkomst. Kinderen met praatjes. Met grote bekken. Ook tegen de meester en de juf.

Een meester- en juffenteam dat overduidelijk 'niet goed in z'n vel zit'. Met aan het hoofd de directrice, 'Juffrouw Bonnie', een frêle Indo-vrouwtje van begin veertig, dat aandoenlijk haar best doet om het zinkende schip nog enigszins drijvend te houden. Interviews met docenten, die de een na de ander het onderspit delven tegenover de kindermacht. Een lelijke oude vrijster brengt het er nog het beste af, door de kinderen van groep zes op een tamelijk directe, zij het nogal cynische manier te benaderen. Zij houdt het nog wel vol, die laatste paar jaren tot aan haar pensioen. Al moet ik er niet aan denken als kind bij die heks in de klas te moeten zitten.

Veel erger is het gesteld met de jonge garde. Een meid van net in de twintig, dik en onzeker, die zich het lesgeven duidelijk veel leuker had voorgesteld. Ze schreeuwt zichzelf totaal voorbij voor een onderbouwklas die voortdurend en systematisch haar machteloosheid in de schijnwerper zet. Uiteindelijk meldt ze zich ziek. Weken later komt ze terug om het opnieuw te proberen. Voor halve dagen. Het wordt weer niks. Al na twee dagen zit ze op de kamer van juffrouw Bonnie, die haar vervolgens - strijkend over haar arm - met gemak aan het huilen brengt: 'Je kan het niet aan hè?'

Juffrouw Bonnie - in slobbertrui en spijkerbroek - is een drukke, zuchtende, maar vooral sociale schoolleider. Het is haar aan te zien dat ze de nodige cursussen heeft gevolgd. Wij zien haar psychomotorisch bezig met een uit de kluiten gewassen, wat zielige leerling van allochtone afkomst, die zich bijzonder had verheugd op de Mavo. Helaas wijst de CITO-toets anders uit: het wordt VMBO. De jongen is opstandig. Juffrouw Bonnie vangt hem op. Ze kroelt dicht tegen hem aan, omarmt hem en fluistert lieve woordjes in zijn oor.
'Je kan het helaas niet. Maar je bent een goeie jongen hoor.'

Precies hetzelfde recept voor de jonge docent die zich - aan het begin van de reportage - nog vol enthousiasme verheugt op het nieuwe schooljaar, als hij groep acht 'mag doen'. Het wordt een totale mislukking. Al na enkele lessen zit hij als een zombie voor de klas, ritueel stapeltjes boeken en papieren ordenend en verplaatsend, hopeloos zoekend naar een antwoord op de uitdagende en ondermijnende rotopmerkingen van een paar Marokkaanse jochies van tien of elf. Hij kan niks adrems bedenken.

In de pauze zien wij dezelfde jongeman in de kamer van de directrice, het hoofd begraven in zijn handen. Huilt hij echt? Ik geloof er niets van.
Juffrouw Bonnie wel. Ze benadert hem van achteren en begint hem hevig over zijn rug te wrijven. Onderwijl drukt ze haar wang tegen zijn gezicht en fluistert: 'Je hebt het geprobeerd joh, en het is je niet gelukt!'
En dan nog maar eens flink wrijven over die rug. Wrijven en troosten. Troosten en wrijven. Zou je daar, als beginnend onderwijzer, nou echt iets aan hebben?

Twee dagen later zag ik in Netwerk een reportage over Liberia. Het land waar een absurdistische en onbegrijpelijk wrede burgeroorlog nu min of meer wordt beëindigd. Ook hier interviews, en een portret. Van Wata Modad, leidster van de Liberiaanse vrouwenbeweging. Een vrouw die op het meest basale niveau bezig is... op te voeden.
Zij doet dat zó goed, dat haar faam zich snel heeft verspreid. Ze is zelfs gevraagd om de nieuwe president te worden van dit geplaagde land. Dat heeft ze geweigerd. Ze zegt geen vertrouwen te hebben in de politiek. Liever houdt ze zich bezig met de directe noden van de mensen om zich heen. En hoe!

Wata Modad is een forse Afrikaanse vrouw, met ogen die ervaring verraden.
We zien haar in het weeshuis waar de kinderen zijn gehuisvest die hun ouders verloren aan de burgeroorlog.
Naast haar zit een meisje van vijftien, haar kleine zusje op schoot. Ze vertelt wat ze heeft meegemaakt. Hoe haar vader voor haar ogen werd onthoofd, haar moeder door de rebellen werd meegevoerd. Drie dagen lang moest ze stil blijven zitten, met het hoofd van haar vader op haar schoot. Ze barst in snikken uit terwijl ze het vertelt.
Wata legt voorzichtig een hand op haar arm en zegt: 'Wacht... niet huilen. Waarom huil je? Elke keer als jij huilt, gaat je zusje ook huilen.'

We zien Wata nog met enkele andere kinderen bezig, elk met hun eigen verhaal. Steeds dezelfde aanpak. Wata raakt ze nauwelijks aan, praat vooral. Zoekt het restje kracht op dat zich nog in die bange lijfjes bevindt, en probeert dat vuurtje aan te blazen. 'Niet steeds denken aan wat er is gebeurd, denk aan wat je nog allemaal gaat doen in dit leven.'

Eén jongen staart wezenloos voor zich uit, kan zelfs niet meer huilen. 'Hij wil niet over praten over wat hij heeft gezien', zegt Wata, 'hij kan het nog niet. Met hem probeer ik het later wel.'
Pas aan het eind van de reportage, als ze alleen voor de camera zit, zien we iets van Wata's eigen verdriet. 'It's so unfair...' lispelt ze met dikke ogen, 'War is so unfair...'

Wat mij betreft mag Wata Modad president van Liberia worden. En voordat het zover is, zouden juffrouw Bonnie en haar team misschien een weekje stage bij haar mogen lopen?

19 oktober 2003

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kinderpraat

Was net even naar de supermarkt op de hoek. Twee jochies van amper een meter hoog spelen op de brede stoep met hun kleurige city-bike'jes.
'Ik wil heel graag dood!', vang ik op als ik binnen gehoorsafstand ben.

Geschrokken houd ik mijn pas in. Terwijl ik ze voorbijschuifel spits ik mijn oren om het vervolg van hun conversatie te beluisteren.

'Waarom dan?' vraagt de kleinste van de twee.
'Dan kom je in de hemel', vervolgt het iets grotere joch met weelderige blonde krullen. 'En als je in de hemel komt dan doe je meteen je ogen open.' 
Zijn vriendje is wat skeptisch... 
'Hoe weet je dat dan? Van je vader?'
'Nee, van een man die op school komt.'

Ik sta stil en kijk over de jongens heen om de dakrand aan de overkant te bestuderen. Niet mee bemoeien denk ik, niet de spontaniteit van dit existentieel-filosofisch dispuut verstoren. Even is er per ongeluk oogcontact, maar het hindert ze niet. Het komt niet in ze op dat die grote meneer ook maar één woord van hun gesprek zou willen opvangen.

'En als je je ogen opendoet in de hemel?'
'Dan kan je met iedereen praten!'
'Echt waar?'
'Ja, dan kan ik met Jason praten. En met God praten. En iedereen zien. Daarom wil ik dood.'

'Maar je weet toch niet wanneer je dood gaat?' probeert de kleinste nog.
'Nou, ik ga wél eerder dood als jij', repliceert de krullebol gedecideerd.
'Hoezo, jij ben toch ook zes?'
'Ja, maar ik ben groter.'


[12 mei 2003]


Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kassa-communicatie

Ik was al bijna een week niet meer in de supermarkt geweest. Daardoor vergaarde ik meer boodschappen dan anders. Eigenlijk teveel voor één zo'n plastic draagmandje, dat al behoorlijk uitpuilde toen ik ook nog naar de yoghurt, de eieren en de frites moest. Bij het koffierek besloot ik het anders aan te pakken. Ik zette het mandje op de grond en mezelf op mijn knieën. Haalde de bovenste laag boodschappen eruit en parkeerde die op het lege schap in het rek voor mijn neus. De twee flessen wijn zette ik even op de grond. Zo kon ik mijn opgevouwen tas eruit halen die ik aan het begin van mijn winkeltocht onderin het mandje had gelegd. Die nam toch alleen maar plaats in. Bovendien: nu kon ik ook in die tas wat spullen kwijt. Hoewel...

Mocht ik dat wel doen? Zomaar artikelen in m'n tas stoppen? Je weet het maar nooit, in het 'zero tolerance'-klimaat waarin waarden en normen dezer dagen wat strakker worden aangezet. Zou een vlijtig bewakersoog - via spiegel of camera - mijn gedrag kunnen bespeuren? Waarna ik nog voordat ik bij de kassa kwam zou worden aangehouden, - wat een vernedering!
Maar ik besloot het erop te wagen. Per slot van rekening was het geenszins mijn bedoeling iets te ontvreemden.

Ik nam de kassa waar nog één klant stond af te rekenen. Terwijl ik de boodschappen op de band zette, zag ik het groene bordje met witte letters dat aan het eind van de loopband stond, met de tekst: 'Mag mijn collega u helpen?'
Halfbewust mijmerde ik wat over die woorden... Natuurlijk mag jouw collega mij helpen. Jij en je collega mogen mij ook samen helpen. Ze zijn allemaal even schattig, die kassa-snolletjes.
Maar toen ik bijna alles had uitgepakt, keek het kassameisje mij ineens streng aan en zei: 'Deze kassa gaat nu dicht hoor. Kijk maar!' En ze wees naar het bordje.

Het was het 'kassameisje met het oog'. Zo had ik haar lang geleden in gedachten benoemd. Ja, je leert ze kennen, op den duur. Een wichtje van 16, 17 jaar. Niet onknap. Zij het dat haar linkeroog wat scheef zit, of zeg maar hangt. Met enige welwillende fantasie zou je het als 'beauty spot' kunnen zien. Zoals sommige fotomodellen opzettelijk een gezichtspukkel of moedervlek aanbrengen. En zoals ik een zwak heb voor vrouwen die ietwat loensen.
Ik was lichtelijk verontwaardigd en wilde protesteren. Maar voordat ik kon zeggen: 'Dan help je mij toch nog maar even af', had ze al razendsnel haar kassa afgesloten en was ze uit haar afrekencockpit gestapt.

Inmiddels was de naastliggende kassa vrijgekomen. Dus begon ik mijn boodschappen daarheen te verplaatsen. En dat was nogal een gedoe, dat ging niet in één keer. Terwijl ik ermee doende was, liep het oogkassameisje langs mij heen, richting sigaretjeroken. En kon ik het niet nalaten haar toe te voegen: 'Je ziet toch dat ik al die spullen aan het neerzetten ben? Waarom zeg je dan niks?'
'U zag dat bordje toch staan!' repliceerde het afzakoog.
'Jawel!', riep ik terug met enige stemverheffing. 'Dat zag ik wel, maar daar stond niet op dat de kassa ging sluiten!'

Door dit oponthoud ontstond een nieuw incidentje. Toen ik mijn laatste boodschappen naar de andere kassa verplaatste, was daar inmiddels een stelletje gearriveerd, dat juist aanstalten maakte diens eigen aanschaffingen op de band te plaatsen.
'Sorry, maar ik dacht dat wij aan de beurt waren', zei de man. Zijn vriend keek aanmoedigend toe.

Verdorie! Kon ik dát weer gaan uitleggen. 'Die spullen daar, die zijn van mij. Want de andere kassa ging sluiten. En ik had hier nog geen 'Volgende klant s.v.p.'-bordje neergezet, dus ik wil de rest er graag nog even bij zetten als dat mag.
'Oh, sorry meneer'.

Na het afrekenen liep ik met een volle tas naar de uitgang. Maar het zat mij niet lekker. Wat was hier nou precies gebeurd?
Ik liep terug naar een lege kassa en nam zo'n beurtbordje in mijn hand. Een driehoekig gevalletje van kunststof, met op elke zijde een tekst. Op twee kanten stond de tekst: 'Deze kassa gaat sluiten'. Op het derde vlak: 'Mag mijn collega u helpen?' En dat was toevallig de boodschap die mij had bereikt en misleid.
Ongetwijfeld bedacht door het reclamebureau van deze winkelketen. 'Voor de leuk', ongetwijfeld. Maar een regelrechte blunder!

Veel supermarkten - ook deze - hebben zo'n zelfgetimmerd intern brievenbusje, waarin klanten hun suggesties kwijt kunnen aan de filiaalchef. Er ligt een stapeltje blanco kaartjes bij, en een balpen aan een koordje. Een handig klantenrelatieinstrument. Maar het belangrijkste ontbreekt.

Want je denkt toch niet dat een geïrriteerde klant zoals ik ook nog even een gratis advies gaat geven, waarvan je nog maar moet afwachten of er ooit iets mee wordt gedaan? Daarom hierbij mijn eenmalige, gratis advies aan alle supermarkten en andere detaillisten: Voorzie die responsmogelijkheid van een geprononceerde headline: 'Indien uw idee of suggestie wordt toegepast, ontvangt u 100 euro'.

Reken maar dat u binnen de korste keren direct toepasbare adviezen ontvangt om uw winkel te optimaliseren en maximale klanttevredenheid te bereiken. En nog wel voor een koopje, zoals het C1000 betaamt.
Lekker communiceren. Geen fratsen!

[14-11-2002]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In een la gevonden


Provesano, 6 augustus 2001

Dag allemaal!

Even een berichtje vanaf mijn vakantieadres. Ja, hetzelfde als vorig jaar en het jaar ervoor, inderdaad. Ik schat dat ik hier nu al voor de... nou, ik ben de tel kwijtgeraakt geloof ik.

Het is een rustig dorp, mijn verblijf ligt pal naast de parochiekerk van San Leonardo. Zondags ga ik wel eens mee naar binnen met het lokale volk, al versta ik er weinig van. Maar ja, het gaat mij tenslotte om de sfeer van eenvoud en devotie, waar vind je die tegenwoordig nog? Daarom ga ik er doordeweeks ook soms binnen, gewoon genieten van de koelte en de stilte. Noem het maar meditatie. Ik houd niet van dat woord, maar eigenlijk is het bidden... dat het allemaal goed mag blijven gaan.

Het huis ligt aan de hoofdstraat, met een lange rij prachtige platanen. Voor mijn tuinhek staat de stenen dorpspomp. Onder de koperen tap een ronde granieten bak, als een doopvont. Tegen etenstijd als het gaat schemeren (ze eten hier vrij laat) spelen er vaak kinderen op en rond de pomp. Ik heb dan de luiken aan de straatkant open, zodat de koele lucht kan binnenwaaien, maar zeker ook omdat ik geniet van hun vrolijke stemmen, hun gejoel en gelach.

Vanmiddag een lange wandeling gemaakt langs de wijngaarden. Het was bloedjeheet, ik had te doen met de plukkers die hun zware manden sjouwden. Het tafereel, met die bergen op de achtergond onder een azuurblauwe lucht, leek wel wat op de muurschildering in mijn huis. Mijn huis ja, want ik heb het gekocht, had ik dat nog niet verteld? Ach, ik word een dagje ouder en dan heb je niet zo'n behoefte meer om nog stad en land af te zwerven. Bovendien: mijn 'gewone' leven is al hectisch genoeg!

Zo dadelijk ga ik even liggen om te rusten, want ik ben moe. Van de warmte misschien. Maar ik heb ook veel te hard gewerkt de laatste tijd. Hoewel ik niets tegen hard werken heb, integendeel. Maar de stress van mijn laatste project wordt me soms teveel. Door de rust van dit vriendelijke dorp of misschien wel door het mystieke landschap, overvalt me af en toe zo'n vaag gevoel van angst. Dat ik niet alleen eenzaam ben maar ook kwetsbaar. En dan verval ik in een sentimentele mijmering, waarbij ik wat ga schrijven. Een gedicht, of een verhaaltje. Of zoals nu een brief.

Ik fantaseer hoe het zou zijn om voorgoed hier te blijven. Gewoon, nooit meer teruggaan. Dan zal je ze horen, natuurlijk. Nog maar eens zien hoe ik dat het beste aanpak. En er dan misschien achterkomen dat er geen leven na de dood is. Dat ik jullie helemaal niet mis! Dat ik helemaal niets meer weet, laat staan hoe het met jullie gaat. Alleen dat ik hier ben en blijf, als alles tenminste is geregeld zoals ik het wou hebben. Hou jullie taai, allemaal. Zeg wat je denkt en doe wat je zegt. Groetjes, Pim.

[28-08-2002]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilde komkommers

Soms, als het flink wil zomeren en de politiek op vakantie is en er tot overmaat van ramp maar geen enkele ramp wil gebeuren, schieten de thuisblijvende journalisten weer in hun jaarlijkse kramp. De onbenulligste voorvalletjes worden aan de vergetelheid ontrukt en opgewaardeerd tot echte nieuwsfeiten. Deze week was het minstens drie keer flink raak.

De grondwerktuigkundigen van de KLM waren - in een vlaag van warmtegestuurde verstandsverbijstering - in staking gegaan, met als eis: 40% loonsverhoging (nee, dit was geen typfout). Let wel: een wilde staking, d.w.z. niet (tijdig) aangekondigd en niet ondersteund door de vakbonden. Duizenden reizigers gedupeerd op de drukste dag van het jaar. De KLM-directie, niet alleen aangestoken door de warmte maar ook door de nieuwe politieke afrekenwind die door ons land waait, nam het kloeke besluit om de schade van 15 miljoen euro te zullen verhalen op de 150 stakers, van wie een aantal inmiddels psychiatrische hulp heeft gezocht. Dus kwam een KLM-manager vandaag op de radio vertellen dat het natuurlijk niet de bedoeling is om deze - overigens zeer gewaardeerde medewerkers - aan de bedelstaf te brengen. En dat hij groot vertrouwen had in de te hervatten onderhandelingen met de wildstakers.

Gisteren konden we op TV-West genieten van een reportage over 'lastige' jongeren, afkomstig uit de Haagse armoewijk Duindorp, die afkoeling zoeken in de haven van Scheveningen. Ze klimmen op jachten en op vrachtschepen van de Norfolk Line en nemen een duik. En dat is - volgens het tv-verslag - Gevaarlijk en Lastig. Want er kan drijfhout in het water liggen, zodat ze zichzelf verwonden en eigenaren van plezierjachten vinden het niet prettig als daar jongeren op of aan hangen. Naast spectaculaire bewegende beelden zagen we een interviewtje op de kade met een groepje 'wildzwemmers', zoals ze door de hele reportage heen werden genoemd. Daarin vertelt zo'n puberjochie van 13, 14 jaar, ongegeneerd krabbend aan zijn blote patat- en frikadelbuik, desgevraagd dat het toch wel het leukste is om het hoogste punt van een schip op te zoeken en daarvanaf te duiken. Kicken, toch?

En als de politie komt? 'Gewoon wegzwemmen, ik laat me niet pakken, hihi.'

Waarom worden die knullen eigenlijk als wild-zwemmers geclassificeerd? Dat doet denken aan 'wildplassers' en 'wildkampeerders'. Maar is zwemmen in de haven eigenlijk wel verboden? Er staat geen verbodsbordje. En er is geen wet of APV die het zwemmen verbiedt. Wat is er dus wild aan, behalve dat er op de kade enkele bakvismeisjes toekijken, die het allemaal erg cool vinden.

Maar eergisteren was er de allermooiste nieuws-bom van deze week, waarvan het lieve vaderland nog lang zal natrillen. Onze nieuwe minister van Economische Zaken, dandy Heinsbroek (LPF) heeft zijn eerste bestuurlijke maatregel bekendgemaakt. En die is bepaald niet mis!

Met onmiddellijke ingang is het de medewerkers van zijn departement voortaan verboden om tijdens de lunchpauze hun meegebrachte boterhammen op te eten op de stoep voor het ministerie. Je gaat maar eten in de kantine, dan wel je zoekt een behoorlijk restaurant of lunchroom.

En daar heeft hij natuurlijk wel een punt. Want eten op straat, dat is not done voor ambtenaren van een gedistingeerd ministerie als EZ. Dat is meer iets voor Duindorpse hang-/zwemjongeren.

Heinsbroek mag dit eisen, want hij geeft immers zelf het goede voorbeeld? Hij is een man van stijl. Niet voor niets heeft hij, in de eerste week van zijn ministerschap, zijn oude tweedeurs-Bentley (oh, hoe plat, - tweedeurs!) ingeruild voor een nieuwe sjieke vierdeurs versie. Niet voor niets woont hij in Naarden en beweegt hij zich in de Hoogste Kringen. Dus... wild-lunchen, dat doen we voortaan niet meer. Evenmin als wild-roken. Zero tolerance! We zijn niet voor niets LPF/Nieuwe Wind!

Hé, Herman. Zou jij niet eens naar de kapper? En zou je niet eens je jasje laten strijken en een stropdas omdoen? Wildkleder!

[31-07-2002]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polderpim

Vandaag hoorde ik dat Mat Herben een nachtje op het politiebureau heeft doorgebracht. Dat was even schrikken, want van zo'n keurige vrijmetselaar verwacht je toch geen wetsoverschrijdend gedrag. Laat staan dat hij daar al gelegenheid voor zou hebben, met al dat formatiegedoe en tussendoor ook nog veenbrandjes blussen in eigen gelederen.
Maar mijn interpretatie was voorbarig: Mat had niets misdaan. Althans, niet in de ogen der wet. Wel in die van een anonieme Fortuyn-fan, wiens bedreiging zó ernstig klonk, dat de sterke arm het verstandig vond het hele lijsttrekkersgezin een nachtje onder zijn hoede te nemen, totdat definitief was vastgesteld dat Huize Herben daadwerkelijk bomvrij was.

Kort na zijn postmortale herplaatsing lijkt Fortuyns geest-uit-de-fles opnieuw vaardig over dit vaderland dat door diens moord 'zijn onschuld definitief heeft verloren'.
Het zinde de bedreiger niet, dat Herben meewerkt aan het wegsluizen van de veelgeplaagde Ad Melkert naar de Wereldbank, het land uit. 'Leuke baantjes vergeven, daar mag jij niet aan meedoen!' leek de boodschap te zijn. Terwijl je toch van zo'n Melkert-hater zou verwachten dat hij kan instemmen met het definitief 'oprotten' van zijn kwelgeest. Maar zo werkt dat niet, bij deze aanhang.

De vraag die sommigen nog op de lippen brandt is: 'Wat zou Pim hier nou van vinden?' Zou Fortuyn er ook aan hebben meegewerkt om Melkert - de politicus die hij meer dan wie ook tot in het diepst van zijn ziel heeft vernederd - een veilig heenkomen te bieden? Uit menslievendheid, omdat Pim een hart van goud had. Of als trofee, omdat hij een rancuneuze vechtjas was.
Maar het maakt niet meer uit wat Pim ergens wel of niet van zou vinden. Hij heeft zijn ei gelegd, zijn scheet gelaten en de gevolgen worden voorlopig nog wel even geraapt en geroken.

Die aanhang. Even vertoonde zich - de avond van de moord, op het Plein in Den Haag - het Haagse grauw, het schuim der natie, het gepeupel dat zich doorgaans in donkere spleten en spelonken ophoudt, voor het oog van de camera. Joelend, schreeuwend, brandstichtend, hekken om- en ruiten ingooiend. Het was hún zeldzame feestje. Dit moet ongeveer de sfeer zijn geweest, bedacht ik toen ik de tv-beelden zag, waarin ruim 300 jaar geleden - een kleine driehonderd meter verderop - de gebroeders De Witt uit de Gevangenpoort werden gesleept en vervolgens gelyncht, aan stukken gescheurd, de lichaamsdelen op straat gebraden en opgegeten. Maar goed dat er op de avond van 6 mei geen Kok, Melkert of Rosenmöller op die plek was en wel voldoende ME.

Had Pim dit alles misschien voorvoeld? Was hij zich bewust van de krachten die hij opriep bij het ranzige deel van zijn achterban? Hij was tenslotte een beschaafd man. Er kwam vandaag nog een ander bericht uit de LPF-doos van Pandora tevoorschijn. Mede-oprichter en vriend Albert de Booij liet weten dat Pim hem, nota bene op de dag van de moord, had verteld dat hij ermee wilde stoppen. Die dag was de laatste peiling bekend geworden: 38 zetels! Pim was daar nogal van geschrokken. Dat was nou ook weer niet de bedoeling. 'Het signaal is afgegeven, dat is genoeg', zou Pim zijn vriend hebben toevertrouwd. En: 'Ik word hier bang van.'

Was Fortuyn te groot voor Nederland? Als hij niet was weggemaaid, zou hij het dan zelf hebben gedaan? Voor het effect maakt het niet uit: Pim heeft zich teruggetrokken, op een rustieke plek, hoog en droog. Ver van de natte, zompige Hollandse dreven, waarin de kwade krachten langzaam maar gestaag terugzinken. De polder krijgt geleidelijk weer zijn oude aanzien. Het maaiveld is hersteld.

[23-07-2002]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vertrapte tulpen

Zojuist gehoord op radio en tv: de Amerikaanse Senaat heeft vandaag een wet aangenomen die de president toestemming geeft zonodig een militaire inval te doen in... Nederland. Lokale journalisten bedachten er meteen een toepasselijke naam voor: The war of tulips.

Zijn wij onverhoeds een schurkenstaat geworden? Maken wij plotseling deel uit van de As van het Kwaad? Zou het iets van doen hebben met onze exportpositie als 's werelds grootste XTC-producent? Beoogt de voorgenomen invasie verdere homohuwelijken te voorkomen, om overzeese precedentwerking de kop in te drukken? Of pakken wij het terrorisme te soft aan en willen ze Volkert van der G. komen ophalen, vanwege veronderstelde banden met het Al Qaida-netwerk?
Niets van dit alles.

Het zijn de Verenigde Naties - aan wiens wieg de Verenigde Staten zelf als mede-oprichter hebben gestaan - die ons land hebben bestempeld tot potentieel mikpunt van een Amerikaanse invasie.

Vanavond zagen we de beelden uit Rome herhaald, waar in 1998 in het bijzijn van Kofi Annan door 161 landen plechtig het protocol werd ondertekend om per 1 juli 2002 een Internationaal Strafhof te vestigen in Den Haag.
Driemaal eerder was er sprake van wereldwijde rechtspraak bedoeld om oorlogsschavuiten ter verantwoording te roepen. Steeds met volledige instemming van de VS.
Neurenberg: de afrekening met de kopstukken van het Nazi-regime. Het Ruanda-tribunaal, waarmee de westerse onverschilligheid ten aanzien van de Hutu-Tutsi moordpartij werd afgekocht. En ten slotte het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Pinochet, Bokassa en Idi Amin zijn maar ternauwernood de dans van zo'n vernederend proces ontsprongen.

Het achterliggende idee was goed, en de voorbeeldwerking van zo'n tribunaal lijkt al vruchten af te werpen. Laat (potentiële) staatscriminelen merken, dat ze niet langer zullen wegkomen met hun misdaden. Dat ze vroeger of later zullen worden opgespoord, berecht en bestraft.
Zo ontstond het idee voor een permanent strafhof, dat oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen namens de wereldgemeenschap zou gaan berechten. Maar hier haakten de Verenigde Staten af. Het idee dat ook Amerikaanse soldaten wegens oorlogsmisdaden voor zo'n tribunaal zouden kunnen verschijnen... Onverdraaglijk!

De nieuwe Amerikaanse wet om Nederland met geweld te mogen binnenvallen is dan ook gericht op onze positie als gastland voor de Verenigde Naties. Mochten ooit een of meer Amerikanen terechtstaan voor het VN-strafhof in Den Haag, dan beschouwt de Amerikaanse Senaat het vanaf vandaag als rechtmatig om die landgenoten gewapenderhand te ontzetten en terug te brengen naar Uncle Sam's thuisbasis. Ongeacht de aard en zwaarte van hun eerder gepleegde 'actions in combat'.
Het is dus wel duidelijk: er zijn algemene regels voor de wereld en eigen regels voor de Verenigde Staten. De achtertuin-doctrine floreert als nooit tevoren. Kennelijk is de herinnering aan Vietnam al helemaal uitgewist.

Het zou trouwens pas de tweede invasie van Amerikaanse militairen in Nederland zijn. De eerste, in 1945, werd door onze ouders en grootouders met applaus en gejuich verwelkomd. Dochters van Nederland stortten zich vrijwillig wijdbeens in het struweel om hun bevrij(d)ers hijgend te bedanken. Het was één groot feest! Maar nu?

Nu vraag ik mij af wat we aanmoeten met die bejaarde Amerikaanse toeristen, die elk voorjaar onze bollenvelden komen vertrappen. En zichzelf vrolijke bloemenslingers omhangen, net als zevenenvijftig jaar geleden kwijlend: 'Those two-lips of yours are beautiful!' Tegen drs. W. Jansen, waarnemend directeur, zou ik willen zeggen: schop ze uw Keukenhof af, die schizofrene Yanks!
Dit had ik als geboren en getogen Hagenaar in mijn hele leven tot de dag van vandaag nooit kunnen bedenken! Dat ik ooit in een situatie zou belanden waarin ik mij plotesling verwant zou voelen met inwoners van Bagdad.
Of Khartoum. Of PyongYang.
Weet je wat, George Bush? Als jullie dan toch komen interveniëren in mijn geliefde stad, bombardeer dan ook meteen maar het Vredespaleis.
Dan is ook dat vlekje uit het verleden weggepoetst. En is de symboolwerking duidelijk voor heel jullie achtertuin. 
Kop dicht, wereld!

[7 juni 2002]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de Homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Politainment

Zouden ze de programmaformule van tevoren hebben mogen inzien van RTL4, de zes lijsttrekkers die zaterdagavond bijeenkwamen in Het Lijsttrekkersdebat? Ik denk het niet, want ze waren er allemaal: Ad Melkert (13,2 ), Paul Rosenmöller (17,6 ), Hans Dijkstal (18,2), Jan Peter Balkenende (9,7), Thom de Graaf (10,3) en Pim Fortuyn (31).
De cijfers achter de namen zijn de percentages, die via tweehonderd stemkastjes de voorkeuren van het studiopubliek lieten zien.

Uit de aankondiging in de tv-gids had ik begrepen dat het debat zou plaatsvinden tussen het eerste en tweede deel van de feestelijke finale van Hennie Huismans Soundmix Show. Maar dat liep geheel anders. Het lijsttrekkersdebat bleek te zijn opgeknipt in vier blokjes van tien minuten. Daar tussendoor forse reclameblokken, introductiefilmpjes voor elk nieuw onderwerp en vooral: schakelen naar Hennie Huisman, die met de Soundmix-kandidaten zogenaamd het debat volgde in de foyer. En niet te vergeten: de herhaalde oproepen om telefonisch te stemmen op de kandidaten (niet de politieke, maar die van de muziek). Iedereen kon thuis meestemmen à 0,70 euro per gesprek. Daar kon je een mooie prijs mee winnen: een sportieve Cabriolet. Die moest natuurlijk ook getoond worden, vanuit veel verschillende posities, zodat het BMW-beeldmerk goed te zien zou zijn.

Door al die afleidende poespas bleef er voor de vier discussie-onderwerpen nog geen drie kwartier over voor de debatten. Ik vraag me af wat die politici in de tijd tussen de discussieblokjes hebben gedaan, naast elkaar in die halve kring. Wachtend tot ze, een kwartier later, weer eventjes mochten debatteren. Gezellig gebabbeld? Meegekeken naar de oplopende spanning tussen de nep-Hazes, nep-Jantje Smit, nep-Borsato, nep-Paul de Leeuw en nog wat naäpers? Of gewoon hun blik eens over dat publiek laten dwalen en gedacht: dat zijn ze dus, mijn zwevende kiezers?

Er kwam ook nog een quizje. Loretta Schrijver wilde de politici hun kennis ontfutselen over de CBS-cijfers. Zijn de jaarlijkse kosten van de volksgezondheid nou meer of minder dan 1900 euro per inwoner, dat werk. De ene lijsttrekker na de andere stonk er blozend in. Behalve de laatste in de rij, Fortuyn, die het enige juiste antwoord gaf: 'Hou hier toch mee op, mevrouw!'

Je moet er als politicus wat voor over hebben om campagne te voeren. Maar er zijn grenzen. Zo had het debatprogramma alle elementen van een spelshow. Terwijl de computer nadacht welke drie politici hij zou uitkiezen om gedurende 15 seconden het partijstandpunt te verwoorden, schoten de flashlights over de arme politieke hoofden heen, begeleid door bombastische IT-muziek. Het ontbrak er nog maar aan dat ze in een knipperlichtende ruimtestoel moesten plaatsnemen, of omhoog werden geschoten in zo'n kermisattractie, om bij een fout of te laat antwoord weer afzeikerig naar beneden te donderen. Maar het scheelde niet veel.

Sommigen vinden het prima dat nu ook de commerciële omroep aandacht besteedt aan de politiek. Immers: hoe hoger de opkomst bij de verkiezingen hoe beter. En ook hún kijkers hebben stemrecht. Maar volgens mij was de motivatie voor deze uitzending niet de politiek bij de mensen te willen brengen. Het was precies andersom. Sinds kort is - door de unieke clash van regent Paars en hofnar Fortuyn - de politiek ineens weer leuk en spannend geworden. En dus stort RTL4 zich op de politici, want leuk & spannend = hogere kijkcijfers.

Dat de lijsttrekkers daarbij onverhoeds in een formule worden geperst waarin ze bijna net zo debiel worden afgeschilderd als hun publiek, mag niet deren. Het is en blijft een showprogramma.

De enige verdienste van dit programma was dat het - hoewel onbedoeld - vlijmscherp aantoonde hoe naïef onze politici zijn als het gaat om hun beoordeling van de media. Tijd voor een monsterverbond tussen alle lijsttrekkers, van Melkert tot Fortuyn: 'Dit nooit meer'.

[29 april 2002]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eyesfree

KPN heeft I-mode geïntroduceerd. Het eerste van een reeks vernieuwende producten waarmee de geplaagde provider zijn duurgekochte UMTS-frequenties wil gaan terugverdienen. In het achtuurjournaal stond een KPN-medewerker voor een volle zaal wat onhandig met de knopjes te knoeien. Maar na enkele seconden stak hij trots het mobieltje in de lucht: er speelde muziek en op het schermpje was bewegend beeld te zien.

De volgende dag zagen we in B&W een collectief diepte-interview bij Sonja Barend. Daar werd pas goed duidelijk welke zegeningen I-mode ons allemaal gaat brengen. Emailen met je mobieltje bijvoorbeeld, en files bekijken (niet alleen in de betekenis van 'bestanden' maar ook van 'rijen stilstaande auto's'). Bloemen bestellen voor je geliefde. 'Of', zoals C. van den Heykant, directeur van KPN Mobile eraan toevoegde: 'web-based producten bekijken'. 'Web-based producten, wat zijn dat in godsnaam?', vroeg Sonja. 'Nou, de krant lezen, bijvoorbeeld.'

I-mode wordt vooral een visueel medium. Eye-mode dus eigenlijk.

De discussie ging er vooral om, of te verwachten is dat I-mode bij de gebruikers zal aanslaan. In zijn bakermat Japan is het systeem populair. Maar ICT-goeroe Herbert Blankesteijn had zijn twijfels. Want Japan heeft relatief weinig 'normale' internet-aansluitingen (dus meer behoefte aan mobiel internet), kent lange reistijden in het openbaar vervoer (mensen hebben dan meer behoefte aan afleiding) en ten slotte: de Japanse karakters staan voor een héél woord (dus kunnen zij op zo'n klein schermpje veel meer informatie kwijt dan wij met ons alfabet).

't Is afwachten of het wat wordt. Eén belangrijk aandachtspuntje heb ik in elk geval gemist, zowel in de KPN-propaganda als in de commentaren. I-mode is weliswaar handsfree, want dit supermobieltje hoef je niet aan het oor te houden. Je kunt van afstand spreken en het geluid beluister je via een mini-speakertje. Maar tegelijk is het apparaatje nogal... 'eye-catching'.

Moest vandaag ineens denken aan die aanbieding van de Kijkshop, twintig jaar geleden. Een autoradio met een ingebouwd tv-tje. Echt waar! Op een schermpje van 6 bij 8 cm kon je dan in de auto gezellig tv kijken. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat had de folder ook gezien en was bij wijze van uitzondering eens onbureaucratisch kordaat, belde de directie van Kijkshop en dreigde met een Algemene Maatregel van Bestuur. Een week later was het kijkding definitief uit de handel.

Maar wat nu? Dat I-mode mobieltje is leuk voor op straat.
Of in bed. In de keuken. Op een bankje in het park. In de trein.

Maar je kunt er donder op zeggen: dat ding vindt ook spoedig z'n weg naar het dashboard van de auto. En daar ontstaat geheid een 'kijkshoppig' probleem. Zie je het voor je? De automobilist die op een tegenligger knalt doordat hij... de krant zat te lezen op zijn handsfree snufje. Of met slechts één hand aan het stuur bewegende pornoplaatjes in kleur zat te kijken.

Sinds 31 maart mag er in een rijdende auto niet meer handheld worden gebeld. Nu zal er ook wetgeving moeten komen die I-mode in de auto aan banden legt. Zodat er alleen nog maar eyesfree mag worden ge-I-mode.

Ik weet hier trouwens wel een oplossing voor. Die vinden we bij onze luchtmacht. De F-16 straaljager heeft al jaren een systeem aan boord dat alle beeldinformatie projecteert op de voorruit van de cockpit. De piloot kan die informatie aflezen en tegelijk naar buiten blijven kijken. Deze techniek zal sterk worden verbeterd bij de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. Nu begrijpen wij dus, waarom die JSF er beslist moet komen. En ook hoe Kok, Kijkshop en KPN elkaar hebben gevonden in Eye-mode, pardon: I-mode.

Da's pas Poldermodel!

[7 april 2002]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Knippen en plakken

De snelste media zijn de beste media. Zo luidt een van de hardnekkigste misverstanden van deze tijd. Want iedereen wil het nieuws direct tot zich nemen, als het kan binnen enkele seconden. Dat veronderstellen althans de makers van live-programma's op radio en tv.
Dat er een grote groep luisteraars en kijkers is, die sommig nieuws (nog) even niet willen weten, komt niet in hun hoofd op.

Die kijkers en luisteraars, met wiens belang geen rekening wordt gehouden, zijn er wel. Want je zult maar - zoals ik - van voetbal houden, én van sport-in-het algemeen én van actueel nieuws én van politiek nieuws. Dan kun je het schudden, zeker op zondag.

Stel dat je de wekelijkse 'topper' uit de Eredivisie wilt bekijken in de samenvatting van Studio Sport. En je wilt je tot 19:00 uur niet als een kluizenaar opsluiten in de bezemkast. Dan loop je zeker x keer de kans dat je de stand tijdens zo'n wedstrijd en de uitslag vroegtijdig te horen krijgt. Wat de helft van het kijkplezier wegneemt.

Het begint al met het Radio 1-journaal, waarin tussen de actualiteiten door, steeds even wordt overgeschakeld naar de verslaggever ter plaatse. Zo ook tijdens het discussie-halfuur na half twee, waarin ik graag de opvattingen van Jan Marijnissen en Tjerk Westerterp over het fenomeen Fortuyn aanhoorde. Middenin het debat een onderbreking: 'We gaan éven naar de Aréna! Want er is gescoord bij...'

Hier had ik de volumeknop van mijn radio te pakken. Net op tijd om niet te weten wie er had gescoord. Intussen wist ik dat er in de eerste helft minstens één doelpunt was gevallen, helaas.

Vlak voor het eind van het programma, tegen tweeën, werd nog een keer de Arena opgezocht, om de ruststand door te geven. Nu was ik, opnieuw luid zingend op de radio afstormend, er gelukkig op tijd bij.

Maar je moet heel de middag scherp blijven opletten. Mocht je de atletiek, het wielrennen of het schaatsen op Nederland 2 onbeschadigd hebben overleefd, dan loop je de kans alsnog te worden verrast door het nieuws van 17:00 uur op de radio.

Vroeger deden ze dat nog netjes: 'Dan volgen nu de uitslagen betaald voetbal'.
Kon je rustig de radio even zacht zetten.
Maar dat is niet cool genoeg tegenwoordig. Onlangs nog, zomaar ineens, na een willekeurig nieuwsfeit: 'Feijenoord is er niet in geslaagd om...'

Is het voorjaar en mooi weer? Ga dan niet zomaar in de tuin zitten. Dat overkwam mij vorig jaar.
'PSV heeft gewonnen mam, met 2-1', hoorde ik door de heg heen de buurblaag van zes schreeuwen.
'Kinderen liegen, of ze roepen maar wat', probeerde ik mijzelf in te praten, maar het hielp niet.

Dan dat schaatsen. Nederland 2 heeft nu ook - in navolging van CNN die daar al eerder mee kwam - zo'n irritante bewegende banner onderin beeld, waarop nieuwtjes langszoeven. Daaronder ook de voetbaluitslagen. En dat kun je niet uitzetten. Dus knipte ik een handbrede strook zwart fotokarton uit en bevestigde die met plakband tegen de onderkant van het beelscherm. Dat hielp, al kon ik nu de rondetijden - ook onderin beeld - niet langer zien.

Maar die programmamakers zijn niet voor één gat te vangen. Vanmiddag zag ik voor het eerst een geheel nieuwe methode om mij te overrompelen met wat ik niet wil weten. De banner onderin is verdwenen. Maar zodra er een uitslag bekend is, verschijnt ineens, zonder waarschuwing, een groene pop-up balk, rechts opzij én onder in beeld met 'KPN EREDIVISIE - Uitslag Ajax - ...'
Net op tijd kneep ik mijn ogen dicht.
Ook dit is een optie die niet kan worden uitgezet. Nu ben ik een winkelhaak van karton aan het knippen, met twee balken van 8 cm breed.
Daardoor blijft nog maar weinig van het resterende beeld zichtbaar, maar kan ik straks om zeven uur tenminste met het onsje plezier dat nog over is naar de samenvatting van Ajax - Heerenveen kijken.

Grappig, hoe in deze digitale wereld iedereen bij de woorden 'knippen en plakken' aan een muis of aan twee toetscombinaties denkt. En dan zit ik hier, alleen om tv te kunnen kijken, ouderwets met schaar en plakband te knoeien.

[17 maart 2002]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nederlands elftal

De lange man doet zijn hoed af en trekt zijn jas uit. Terwijl hij gaat zitten strijkt hij met een hand over zijn kale schedel. Met een geluid als van klitteband trekt hij de bruine snor van zijn bovenlip en steekt hem in een zak van zijn krijtstreepkostuum.

'Nieuw imago?' vraagt de therapeut.
'Meneer, dit is bittere noodzaak. Ik kan niet eens meer normaal door de stad lopen.'
'Dat geeft aan hoe populair u inmiddels bent.'
'U begrijpt er niets van meneer! U zou eens moeten weten wat ik allemaal naar mijn hoofd geslingerd krijg.'
'Nou, laten we dan meteen maar beginnen. Wilt u thee?'

Ze zitten tegenover elkaar in een kleine kamer, op ongemakkelijke stoelen. Aan het plafond een kille TL-buis. Cliënt opent de sessie, zoals dat ook vroeger gebruikelijk was.
'Weet u meneer, het wordt mij bang te moede. Mijn laatste depressie is al zeker vijftien jaar geleden; ik had nooit verwacht nog weer een afspraak met u te maken.'
'Wat zit u dwars?'
'Ik ontmoet zoveel onbegrip, zóveel haat, - als u wist wat ze mij allemaal toesturen in vaste of vloeibare vorm, ik zal u de details besparen meneer...'
'Maar u heeft toch ook veel aanhang... Twintig zetels las ik.'
'Ach... ik ben bang dat ik het heb verknald, bij die rat van 'n Rottenberg. Dat ik alle kankerpatiënten uit de WAO wil gooien... Ik snap nóg niet hoe hij dat uit m'n mond heeft gekregen; ik heb 't ter plaatse ook meteen weer ingetrokken.'
'Kanker laat zich niet zomaar intrekken', antwoordt de psycholoog droogjes.

De cliënt frummelt aan de knoop van zijn das en kijkt onrustig om zich heen. Zijn voorhoofd is een beetje gaan glimmen.

'Het gaat niet om mij, het gaat om dit land waar ik zielsveel van hou en dat ik naar de verdommenis zie gaan.'
'Misschien moppert u teveel. Zoek het in iets leuks, bijvoorbeeld de sport. En misschien kunt u ook weleens iets aardigs zeggen over die allochtonen.'

De man in het krijtstreepkostuum is een moment stil. Dan knijpen zijn ogen zich tot smalle streepjes.

'Weet u... U bent een fantastische therapeut!'
'Oh?'
'Ik leg het u uit. Sport en allochtonen, dat is een geweldige combinatie. Sport in Nederland, da's voetbal. En wat is de staat van het Nederlandse voetbal? Abominabel meneer. De afgang tegen Ierland! Deze spelers zijn passé. Zo'n Bergkamp, met z'n vliegangst. Zo'n - ja ik het zeg het maar rechtuit - verkrachter en doodrijder als Kluyvert. En zo'n Davids die zijn vriendin halfdood slaat en een oogziekte voorwendt om met een trendy zonnebril op te mogen voetballen. En dan heb ik het nog niet eens over Nandrolongebruik en buitenlandse seksfeestjes. Deze spelersgeneratie heeft afgedaan meneer.'
'Ik moedigde u aan iets positiefs te bedenken', glimlacht de therapeut.

'Ja, dat komt nu. Denk eens aan de speelplaatsen in onze steden. Die zijn volledig overgenomen door allochtone jongeren. Daar komen geen Nederlandse kinderen meer, die zitten op hun kamertjes te computeren of zijn gevlucht naar zo'n digitaal trapveldje van Van Boxtel.'
De psycholoog kijkt bedachtzaam, houdt zijn hoofd schuin en zegt:
'U zou iets aardigs verzinnen...'

'Beste man! Wat is de kweekvijver van excellente voetballers? De straat! Die fantastische zwarte jongetjes... dát wordt onze nieuwe voetbalmacht. Allemaal derde generatie inmiddels, dus da's geen probleem. Mark my words: over vier jaar staat er een heel nieuw Nederlands Elftal. Geen over het paard getilde Bergkamps, Davidsen of Kluyverts meer, maar Elkhattabi's, Ramzi's en Boukhari's, jongens met een moraal. Geweldig!

'U kunt weer verder?' grijnst de therapeut.
'Het blijft a hell of a job, maar ik heb er weer zin an.'

[28 februari 2002]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balkengebed

Af en toe belt mijn vader mij zondagsochtends op. Dan wil hij mij tippen over een interessant onderdeel van het advertorial-programma van Harry Mens, Business Class. Meestal gaat het om de aankondiging dat straks professor Pim komt, met alweer een natieschokkende opvatting.

Afgelopen zondag keek ik uit eigen beweging, benieuwd hoe Fortuyn zijn deconfiture bij Leefbaar Nederland had beleefd. Helaas, geen Pim Fortuyn dit keer. Zou hij zó erg aangeslagen zijn? Zijn plaats werd ingenomen door Jan Peter Balkenende.

Ik liet Buitenhof maar even voor wat het was, want ik kreeg ineens een onweerstaanbare behoefte om te zien hoe de CDA-leidsman het eraf zou brengen als stand-in voor de excentrieke troetelautochtoon van de Nederlandse media.

Balkenende gaf weer de voorspelbare, keurige antwoorden die we van hem gewend zijn, maar terwijl het laatste kwartier van de uitzending vergleed, raakte ik steeds nieuwsgieriger. Gezien de programmaformule van Business Class, waarvan bourgondisch wijngenot en haute cuisine onlosmakelijk deel uitmaken, is het een goed gebruik dat de laatste gast met de Mens aanschuift aan de grote tafel om daar een brunch te verorberen van de chef die zich die zondag heeft ingekocht om zijn kroeg of snackbar te mogen promoten. En dat moment... dát wilde ik meemaken!

Balkenende aan tafel. Wijn drinken terwijl de zondagochtend nog maar net om is. En een bord eten voor z'n neus. Zou hij, dacht ik, zou hij...

Dit was natuurlijk dé kans om zich tegenover zijn achterban definitief te profileren. Gewoon dat glas wijn beleefd maar gedecideerd opzij schuiven en om een spaatje vragen. Maar wat ik me nog veel dwingender afvroeg: zou hij, voordat hij ging eten... netjes gaan BIDDEN?

Hij pakte het slim aan, Jan Peter. Vrolijk pratend met de Mens en de andere tafelgenoten nam hij weliswaar het duivelse vocht tot zich, maar in zulke kleine nipjes en met zó'n voorzichtig zuigmondje dat hij later thuis zou kunnen zeggen: ik heb alleen maar geproefd hoor, niet geïnha, uh... doorgeslikt! Het bord raakte hij vooralsnog niet aan.

Hij snápt het, dacht ik. Hij denkt hetzelfde als ik: afblijven van die handel.

't Ziet er voortreffelijk uit en het ruikt heerlijk, maar er komen ook nog verkiezingen. Even sterk zijn, Jan Peter. Laat af, van die wereldse geneugten. En ja, bidden op tv staat ook weer zo soft voor het niet-confessionele CDA-potentieel onder de stemmers. Dus: gewoon nog even niet eten, dan hoef je ook niet te bidden. Mooi opgelost!

Toen was het programma afgelopen. De Mens had zoals gewoonlijk olijk-nasaal afgekondigd en de slot-tune speelde al.

Toen... in een eindshot van nog geen vijf seconden, zag ik ineens Jan Peter vol in beeld, dwars door de aftiteling heen. Met twinkeloogjes in de aanval op zijn brunchbordje als een uitgehongerde hyena. Niks bidden. Hij wist zich nog maar net te beheersen om het bestek op te nemen, het liefst had hij met zijn handen al dat zondagse lekkers in één keer in zijn mond gepropt. Het glas Chardonnay was in twee gulzige slokken leeg.

Nu kan hij het wel vergeten, dacht ik. Hoewel... kijkend naar dat beeld van de spontaan genietende partijleider, zag ik ineens het vrolijke jongetje met steil bruin haar en een dom brilletje op, met zijn mes en vork zwaaiend als waren het toverstokjes... Zo'n knaapje trekt dezer dagen in de bioscoop toch gauw een miljoenenpubliek.

Zou hij dat eindshot wel gezien hebben, dacht ik toen ik de campagneleider van het CDA gisteren hoorde verklaren dat Balkenende het volgens hem 'heel goed had gedaan'? Of was hij toen al op weg naar de telefoon om de lijsttrekker te feliciteren?

[20 februari 2002]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Even mogen

Laatst viel de uitdrukking mij plotseling op. Tijdens een televisie-reportage over het Glenn Mills-project. Dat is een uit Amerika overgewaaide methode om probleemjongeren van het criminele pad te halen en ze - vanuit een positief groepsgevoel - weer tot een enigszins normaal bestaan te brengen. Met z'n allen in een schuit de zee op, keihard werken en geen gezeik. Dat werk.

Tv-rubriek Netwerk toonde de intake van een ondeugend Marokkaans messentrekkertje.

'Dan mag je daar even je jas ophangen,' zei de robuust gebouwde, in een blauwe commandotrui gestoken intaker. 'En dan mag je nu even je zakken leegmaken en alles hier op tafel neerleggen.' Het verbouwereerde en snel verblekende jongenskopje leek in niets meer op de voormalige angstwekkende straatboef-tronie. 'En dan mag je nu even op die stoel daar plaatsnemen. Dan word je zometeen opgehaald.'

'Je mag.' Dus niet: 'Je moet'. Hoe vaak heb ik deze uitdrukking niet eerder gehoord, de afgelopen jaren? Welke briljante agoog, psycholoog of communicatie-deskundige heeft dit bedacht? Hij of zij moest de Nobelprijs voor Pedagogiek krijgen, zo die bestond!
Hoe onaards slim! Om een gebod te laten klinken als een vriendelijke uitnodiging. Waarin de afwezigheid van enige dwang samengaat met een liefdevolle, vanzelfsprekende verwachting.

Agent tegen bankovervaller: 'Dan mag u nu even uw wapen hier zachtjes neerleggen.'
Tandarts tegen van angst kronkelende patiënt: 'En dan mag u nu even heel wijd uw mond opendoen'.
Moeder tegen ADHD-kind: 'En dan mag je nu fijn even héél rustig gaan zitten.'

Gisteren viel voor de zoveelste keer mijn netwerkverbinding uit. Helpdesk gebeld om de storing te melden. Na de gebruikelijke wachttijd kwam een jongeman aan de lijn.
'Met Jasper. Wat zegt u? Oh, aha, 'Fout 691', geen verbinding. Nou, dan mag u nu even uw kabel losmaken en uw modem meenemen naar de contactdoos aan de muur...'

'Pardon?'

'Ja, en dan mag u daarna even alle overige kabels van tv en radio en het T-stuk verwijderen, en de modem met de korte kabel die u destijds van de monteur heeft gekregen aansluiten en dan netspanning geven, en dan mag u even kijken of het netwerklampje brandt.'

'Beste Jasper, ik ga echt uit m'n dak dat ik van jou nu ineens van alles mag, zelfs wat mijn ouders mij vroeger verboden, maar ik denk niet dat ik van die mogelijkheid gebruik ga maken. Jij mag van mij nu even m'n gebruikersnaam op je schermpje intikken: cf386-41.'

'Oh, eh, huh... dát is lachen!', lispelt Jasper na enkele seconden.
'Wat is er lachen Jasper?'
'Uuh... er is bij u een wijkstoring zie ik. En er is ook al een monteur naartoe, zie ik hier...'

Welke management-eikel bij Cable Wanadoo heeft er ooit besloten een agoog binnen te halen?

[7 juni 2001]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dik tevreden

Je stak de stekker in het stopcontact en de radio speelde. Met één knipje brandde het licht. Een draai aan de kraan gaf stromend water. Een lucifertje bij de gaspit en je kon koken. Een nummer draaien en de telefoon ging over. Zo is het altijd gegaan. Het leek zo eenvoudig en vertrouwd. Blijft het ook zo?

Sinds onze sociaal-democratie haar druppeltje rood aan de conservatieve verfemmer mocht toevoegen om de inhoud tot polderpaars bij te mengen, zijn basisvoorzieningen niet zo vanzelfsprekend meer. Want marktwerking, liberalisering en privatisering zijn bezig de macht over ons dagelijkse bestaan over te nemen.

De oerprofeet van de totale marktwerking in Nederland was Wim Dik, die de PTT mocht transformeren tot het succesvolle privébedrijf KPN. Zijn gedoodverfde tegenstrever was en is Willem - Joost den Draaijer - van Kooten, die meent dat het waanzin is om de infrastructuur van publieke basisdiensten aan de markt te verkwanselen.

Dik heeft gewonnen.

Het was toch prachtig, dat die kabel er kwam? Eindelijk af van dat lelijke antennewoud op de daken. Inmiddels hebben gemeenten hun kabelnetwerken verkocht aan de hoogste bieder. En daarmee hun gemeentekassen flink gespekt. Waardoor ze leuke dingen konden doen voor zichzelf en voor de mensen. Doelpunt voor Dik.

Ook de telefonie is geprivatiseerd. Het bellen is voor de gemiddelde gebruiker niet goedkoper geworden. Maar ja, dan moet hij de moeite maar nemen om wat folders te vergelijken voor elk gesprek. Daarnaast zijn er allerlei leuke speeltjes bijgekomen zoals GSM, SMS en WAP. Onder het oude Staatsbedrijf der PTT had dat nooit kosteneffectief gekund. Weliswaar is er nu een nieuw antennebosje ontstaan omdat vijf of zes aanbieders allemaal hun eigen netwerk moeten hebben, maar een kniesoor die daarop let. Dus: 2 - 0 voor Wim Dik.

Oké, bij de spoorwegen gaat het nog niet goed, het bedrijf staat zelfs vrijwel op instorten. Maar dat komt doordat het nog maar hálf is geprivatiseerd. Even doorpakken, strakke keuzes maken en alles komt goed. Drie - nul! Arme Joost, dat haalt-ie nooit meer bij.

Vroeger kwam tien procent van onze elektriciteit uit het buitenland, vandaag dertig procent en dat wordt straks tachtig procent, want de buitenlandse 'vuile' stroom is veel goedkoper. Vervolgens gaan we met ons allen het gas bevrijden, fantastisch! Daarna ook de waterleiding, je kan erop wachten. Heerlijk toch, dat je als consument straks kan kiezen waar je je stroom, gas en water haalt? Welke kwaliteit en prijs je wilt en welk merk? Vrijheid! Stand: 6 - 0. We zijn inmiddels in blessuretijd, Van Kooten is uitgeschakeld.

TRINGGGG....

'Met de centrale van 1-1-2, - welke hulpdienst wilt u spreken?'
'De brandweer, en vlug 'n beetje!'
'Welke brandweerdienst heeft uw voorkeur? UniFire, Flames-4-U, of De Vuurtovenaar BV?'
'Maakt niet uit! Ik zit hier alleen in mijn kantoor op tien hoog, en de vlammen lekken onder de deur door!'
'Heeft u uw creditcard bij de hand?'
'Hou op mens! Ik stik in de rook... Stuur die brandweer verdomme!
Ik ben Dik, weet je! Dik... dé Dik!'
'Wij maken géén onderscheid naar lichaamsgewicht meneer.'

[8 maart 2001]

Reactie Willem van Kooten

Terug
naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subject: RE: Column met Van Kooten
Date: Wed, 21 Mar 2001 14:42:10 +0100
From: "Doortje van Dijk" <doortje@RedBullet.nl>
To: <amgout@casema.net>


Geachte heer Gout,

Dank voor uw email van 9 maart. Columnschrijven is topsport weet ik uit ervaring. Ik schrijf er wekelijks een op dinsdag in de Gooi & Eemlander. Business Nieuws Radio zendt dinsdagmorgen een gesproken versie uit.
Het gaat om maar 500 woorden, oftewel 3 minuten spraak. Oefening baart kunst, en in de beperking toont zich de meester, heb ik ervaren. Deze week neem ik wraak op Wim Dik c.s. Zie in bijlage mijn column van gisteren. Van Kooten uitgeschakeld? Lees zelf maar.

Willem J. van Kooten


ZALM, REDT KPN

(20-03-2001)

Onze minister van Financiën gaat door voor het knapste jongetje van de klas van Kok. Zijn norm zij geprezen, daar niet van, maar hij zit met een groot probleem: KPN. Niemand heeft nog in de gaten hoe groot het probleem is, maar de heer Zalm wel. Hij kan er niet van slapen, al zal hij dat nooit toegeven, maar hij is mede de oorzaak van de problemen en hij weet dat.

Als Zalm vorig jaar om deze tijd het staatsbelang in KPN, of gedeelten daarvan had verkocht, had dit 100 miljard of gedeelten daarvan opgeleverd. Stel je voor: gevonden geld extra voor zorg en onderwijs.

Telecom aandelen waren toen zeer populair, en kopers stonden in de rij. Het Spaanse Telefonica wilde zelfs het hele staatsbelang overnemen. Was dat gebeurd, dan had Zalm eeuwige roem vergaard.

In plaats daarvan droomde hij samen met Willem Vermeend van een opbrengst van 20 miljard gulden voor de UMTS veiling. Overmoed en hebzucht zijn ook Zalm niet vreemd.

Dat was een jaar geleden. In augustus schreef ik al op deze plek dat het kamerdebat over de "schamele" 5,9 miljard die de veiling opbracht, het verkeerde debat over het verkeerde onderwerp was. UMTS betekent U Maakt Teveel Schuld, schreef ik toen al over KPN en die veiling.

Helaas heb ik veel sneller en veel meer gelijk gekregen dan ik toen al vreesde. Aandelen KPN kostten 1 jaar geleden 75 Euro en doen nu op de beurs 12 Euro, en daarmee is 80% van de waarde van KPN in het niets verdwenen. Bovendien zit KPN met een schuld van 45 miljard gulden of meer. Moody's en Standard & Poor's, de waakhonden van de financiële wereld, hebben de kredietwaardigheid van KPN verlaagd, waardoor KPN nog maar moeilijk nieuwe leningen kan afsluiten.

De hele telecomwereld is in de problemen, daar niet van, maar dat betekent voor KPN dat het KPN Mobiel niet naar de beurs kan brengen, zoals gepland, want er zijn geen kopers. Nieuwe aandelen uitgeven kan ook al niet want er zijn geen kopers, zelfs niet op deze koers.

Tot overmaat van ramp is ook de koers van KPNQWest, de breedband dochter van KPN, en eens de trots van Wim Dik, in elkaar gezakt. Vorig jaar 80 Euro, nu 13 Euro. KPN kan er niet vanaf, en partner QWest, wil KPN niet uitkopen, of kan dat niet.

KPN moest zo nodig een grote Europese speler worden en nam in 1999 van Bell South, een Amerikaans telecombedrijf, 77,5% over van het Duitse mobiele telefoonbedrijf E-plus en leende daarvoor van Bell South 8 miljard dollar. Bell South heeft een optie tot juni dit jaar om die lening om te zetten in aandelen KPN of KPN Mobiel. Bell South wil dat niet, sterker nog, het wil z'n lening terug van KPN.

Kortom, KPN dreigt om te vallen, maar dat kan natuurlijk niet. Topman Paul Smits is muisstil. Gerrit Zalm is muisstil. De Tweede Kamer praat over het weer. Ik heb een idee voor de heer Zalm: Gebruik de 5,9 miljard opbrengst van de UMTS veiling om aandelen KPN op de beurs terug te kopen. Gebruik daarvoor ook de 2 miljard opbrengst uit de verkoop vorige week van 7% staatsbelang in de TPG-groep, de voormalige PTT-post. Dat belang is nu nog 35% en dat moest maar zo blijven.

Kortom, minister Zalm, koop om te beginnen aandelen KPN op de beurs voor 8 miljard, en zorg dat het staatsbelang weer 50% wordt. KPN kan dan weer goedkoper geld lenen want zo'n actie straalt vertrouwen uit, en de koers zal vanzelf weer stijgen. KPN gered, en ons gezicht ook. De nieuwe Zalm-norm.

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doodgewoon

Laren, 21 februari 2001

Beste Joop,

Jezus, wat een lullige brief, jouw aangetekend schrijven van 16 februari j.l. Inmiddels heb ik ook mijn advocaat geraadpleegd, wat dacht je!

Wat kan jij toch allemachtig koud en stijf reageren! Waarom speel je dit zo hoog op? Zeker nu je al langer dan een jaar uit het bedrijf weg bent. Ik zou zeggen: bemoei je er dan ook niet meer mee. En hoezo wordt jouw persoonlijke integriteit hiermee geschaad?

Heb ik een briljant idee en dan ga jij dwarsliggen! Had je zelf niet voorspeld - toen je mij destijds binnenhaalde als Hoofd Televisie - tegen iedereen die het maar horen wilde, dat ik Theo en Menno nog eens langs de zelfkant zou passeren wat betreft het doorbreken van het laatste tv-taboe?

Het is gewoon een ijzersterke formule! Besef jij wel dat we voor het eerst sinds BB en De Bus weer een kei-Nederlands concept hebben, dat de potentie heeft om heel de wereld over te gaan? Ik snap best dat het shockerend overkomt op het eerste gezicht, maar we gaan er serieus mee om. Ik heb plenty research laten doen en daaruit bleek dat: 1) er genoeg kandidaten zijn, 2) er geen wettelijke bezwaren zijn gevonden en 3) ook het uitvaartwezen bereid is medewerking te verlenen.

Vergeet niet dat we echt overal aan hebben gedacht. Zo is besloten om bij het selecteren van tegenkandidaten alleen hun foto's bij leven te gebruiken. Ook zijn we afgestapt van het aanvankelijke idee om de betrokkenen op te graven, hoewel dat visueel-dramatisch gezien natuurlijk wel schitterende plaatjes zou opleveren. Maar ja, dat zit er niet in, helaas. Problemen met de Wet op de lijkbezorging of zoiets, zegt m'n research-manager. Dus nu hebben we besloten de 'encounter', zoals we het voorlopig maar noemen, zo snel mogelijk na het overlijden, maar nog vóór de begrafenis of crematie te doen. Niet in beeld weliswaar. Wel laten we na afloop de deelnemer 'on-camera' vertellen wat-ie ervan vond.

Ik vind niet dat we, zoals jij stelt in je brief, moeten afgaan op de mislukking van 'Ik wil een miljonair' en het afblazen van 'Ik wil jouw zaad'. Dit is echt iets heel anders! Ik bedoel, pedo, SM en bestiaal zijn toch ook ooit bespreekbaar geworden? En is het geen fantastisch thema, Eros als verbindend element tussen Amor en Thanatos?
Het concept-team wilde trouwens nog véél verder gaan, maar ik heb ze teruggefloten. Dus: geen homolijken, geen kinderlijkjes en geen dierenkadavers. Bovendien heb ik besloten dat alle lichamen vooraf worden onderzocht op: geen justitieel verleden en geen SOA. Tenslotte moeten de nabestaanden schriftelijk toestemming verlenen. OK, daar betalen we dan f 10.000 voor, maar zijn we nou commerciële omroep, of wat?

Kortom: ik begrijp niet waar je over zeurt. En al helemaal niet waarom je met een kort geding dreigt. Ik word jou doodgewoon een beetje zat, Joop. Ik weet heel goed waar ik mee bezig ben!

Geen sprake van dus, om 'Ja, ik wil jouw lijk' te cancellen. Over my dead body!

Marijke

[21 februari 2001]

Opschudding door column 'Doodgewoon'

Frénk van der Linden

VPRO-gids: 'Uitglijder Kunststof'
Lees het hier...

Lees hier mijn eigen stukje over de zaak:
Topjournalist struikelt over 'geheime brief'

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varkenswijsheid

Nadat vorige maand de gevreesde neus- en handziekte in Engeland na dertig jaar opnieuw de kop opstak, zijn vandaag op drie plaatsen nieuwe gevallen aangetroffen: in Gloucester, Sussex en Hatfield's End. Het totaal komt daarmee op vijftienhondertwintig gevallen. Alle nieuw ontdekte besmette exemplaren zijn inmiddels gedood en ter plaatse verbrand.

Met ingang van vorige week zijn in het Verenigd Koninkrijk alle steden met meer dan 10.000 inwoners tot verboden gebied verklaard. Ook is het treinverkeer volledig stilgelegd en zijn alle hoofdwegen, de z.g. 'motorways', voorlopig afgesloten voor alle verkeer.

Neus- en handzeer kwam in ons land dertig jaar geleden het laatst voor. Het virus verspreidt zich heel gemakkelijk, naar is gebleken zelfs door de wind. Met name de geconcentreerde huisvesting en de enorme mobiliteit van de soort dragen bij aan de snelle verspreiding van het virus.

Nu wij in Nederland inmiddels ook te maken hebben met deze gevaarlijke besmetting is lang nagedacht over de meest geschikte aanpak. Daarover is intern flink wat discussie ontstaan. Onze over-overgrootouders hebben minutieus verslag nagelaten over de wijze waarop in het begin van deze eeuw met onze sector werd omgegaan. Die verdiende bepaald niet de schoonheidsprijs!

Tot op heden volgen wij echter dezelfde - in de meest letterlijke zin: humane - methode. Zo zijn vorige week drie reeds besmette populaties in Amsterdam, Groningen en 's-Hertogenbosch 'in situ' geëuthanaseerd en ter vernietiging afgevoerd. Het ging hier om respectievelijk een bordeelwijk, het gehele personeel van Gasunie en een Bejaardentehuis. En nog eergisteren moest in Den Haag een groot deel van de Schilderswijk, bestaande uit voornamelijk allochtonen, preventief worden geruimd.

Hebben wij hier al onze vraagtekens bij, de Engelse werkwijze gaat nog aanzienlijk verder, en deze keuren wij dan ook ten stelligste af! De televisiebeelden van vorige week, betreffende een kleuterschool in Essex waar na vaststelling van de besmetting de gehele populatie van 78 zielen - zowel kinderen als begeleiders - elektronisch werd afgemaakt en vervolgens collectief verbrand op het schoolplein, hebben ons allen geschokt. Het was een afschuwwekkend gezicht!

Niettemin blijft een gedecideerde en effectieve aanpak noodzakelijk. De uitleg van de mensen ten aanzien van de ziekte blijft ongeloofwaardig. Zelf omschrijven ze neus- en handzeer als 'een combinatie van verkoudheid en rsi', twee bekende mensenkwalen die vanzelf, dan wel met een therapie van tijdelijke rust weer over zouden gaan. Maar vermoedelijk proberen ze met deze overduidelijke afleidingsmanouevre gewoon aan preventieve destructie te ontkomen. Vanzelfsprekend kunnen en mogen wij op dit punt geen enkel risico nemen!

Wij zijn echter verheugd dat ons parlement er in overgrote meerderheid voor heeft gekozen om niet - in reciprociteit - ook van diezelfde destructie-methode gebruik te maken, maar te kiezen voor mildheid, ondanks het leed dat onze voorouders is aangedaan. Daarom ondersteunen wij gaarne het voorliggende wetsontwerp dat, nu een geschikte entstof beschikbaar is gekomen, erin voorziet in te zetten op preventie in plaats van destructie. Dat wil zeggen: massale vaccinatie van de menselijke populatie.

Graag zouden wij dit wetsontwerp opgedragen zien aan wijlen Koos van Zomeren en Robert Long.

Uit: 'Nieuwsblad voor Beer & Zeug', 8 maart 2041

[8 maart 2001]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de volgende column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bea Domina

Je moet maar durven! Terwijl intellectueel Nederland over zichzelf heen buitelt met de prangende vraag of er nu eindelijk een discussie mag beginnen, en onze minister-president wordt ingewreven dat hij 'de regie kwijt is', krijgt Beatrix het voor elkaar om wéér een beslissende piketpaal te planten op weg naar de integratie van ons koningshuis met een post-Peronistisch crimineel nest. Maxi en Wim-Axi ostentatief aanwezig op het verjaarsfeestje van (schoon-) mama. We staan erbij en kijken ernaar.

De salami-tactiek van het Koninklijk Huis werkt perfect: inmiddels wordt er alleen nog maar gesproken over het protocol. Of 'Jorge Zorge' er wel bij mag zijn. En hoe hij - als eerder Emily - via een kruip-door sluip-door weggetje naar een plaatsje achterin de kerk kan worden gesluisd. Over het blokkeren van dat huwelijk zelf, of het afstand doen van het koningschap wordt al helemaal niet meer gesproken.

Wat een godgeklaagde nonsens, dat Máxima niet zou mogen worden 'afgerekend' op het verleden van haar vader. Klinkklare onzin! Zo is het in het thuisland van de beoogde bruid vanzelfsprekend dat je niet alleen trouwt met 'het meisje', maar met haar hele familie. En als je in ons land solliciteert naar een baan die ook maar iets weg heeft van een 'vertrouwensfunctie', screenen ze je hele familie en kennissenkring. Zit daar één dronkelap, kraker of oud-PSP-lid bij, dan kun je het schudden. Bovenal: prinses Irene moest destijds afstand doen van haar recht op troonopvolging, louter omdat zij koos voor de zoon van een katholiek. Maar nu onze kroonprins wil trouwen met de dochter van een katholiek-en-ook-nog fascist wordt er plotseling met een heel andere maat gemeten.

Welke geur stijgt hier op? Het is de angsthazerij van onze volksvertegenwoordigers. Uit alle hoeken en kieren van het Binnenhof stroomt de diarree het Spui op. Terwijl hier toch dé kans ligt voor onze 'papieren tijger' om eindelijk zijn bloedeloze imago af te schudden en te brullen: 'Verliefd - verloofd - getrouwd? Ja! - Koning en Koningin? Nee!'

Er wordt wel beweerd dat de monarchie slechts decorum is, een symbolische en ongevaarlijke versierrand rond onze constitutionele democratie. 'Een poppenkast, menen sommigen. 'Een sprookje' volgens anderen.

De gebroeders De Witt dachten in 1672 ook dat het zo'n vaart niet zou lopen. Maar werden wel - als democraten avant-la-lettre - na een sluw complot van koning Willem III door het Oranjevolk de

Gevangenpoort uitgesleept en gelyncht op het Groene Zoodje, op een steenworp afstand van het Binnenhof. Bij wijze van volksvermaak werden hun lijken op straat geroosterd en opgegeten.

Bea Domina heeft 't dus echt niet van een vreemde. Ze zijn nog niks veranderd, die Oranjes. Het lijkt er sterk op dat het. . . in hun genen zit. En dan gaan we nu toestaan dat het op zichzelf al dubieuze Willem Alexander-sperma zich straks lustvol zal mengen met het geëierte van deze blonde spruit uit het zaad van een Argentijnse mensenrechtenschender. Nog één generatie en er zit een een hoogblond Vikingjong op de troon. Maximus Alexander!

Er lijkt een heuse nieuwe Wereldleider in de maak.

[03-02-2001]

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage
Naar de laatste column

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruud van Oranje

Soms komen onthullingen uit heel onverwachte hoek. Of van heel ver weg. En kunnen zij, hoezeer ze ook in de lijn der verwachting liggen, bij sommigen het schaamrood naar de wangen stuwen en besmuikte vrolijkheid oproepen bij anderen. Een dergelijk nieuwtje kwam deze week uit Amerika.

Warren Christopher, oud-minister van Buitenlandse Zaken in de eerste regering Clinton, presenteerde deze week zijn memoires. Correspondent Twan Huys had zijn huiswerk goed gedaan en in het boek maar liefst vier pagina's tekst gevonden over de poging van oud-premier Lubbers om te worden benoemd tot de nieuwe NAVO-secretaris. Het TV-programma Nova beschreef Christophers relaas over het 'sollicitatiegesprek' dat Lubbers in 1995 met hem had. En waarom hij Clinton maar had geadviseerd naar iemand anders uit te zien. Dat werd uiteindelijk de Spanjaard Solana.

'Lubbers maakte een lusteloze en afwezige indruk', schrijft Christopher. 'Bovendien kon ik mij een uur na ons gesprek geen enkel onderwerp herinneren waarover hij een duidelijk standpunt had.'

Elke Nederlandse minister-president gaat wekelijks 'op de thee' bij het staatshoofd om de 'lopende zaken' door te spreken. Uit betrouwbare bron wisten we al dat Beatrix haar premiers doorgaans aardig onder de duim heeft. En van Lubbers was al bekend dat hij - als geen ander - uit haar hand at. Die paleisgesprekken zijn niet openbaar, ze behoren tot 'het Geheim van het Noordeinde'. Deuren op slot, gordijnen dicht.

Wat heet toeval? Twee dagen na Lubbers' noodlottige afwijzing stond een staatsbezoek aan de VS gepland. Ook dit beschrijft Christopher in zijn boek 'Chance of a Lifetime'. Beatrix kwam verhaal halen! In haar ontmoeting met Clinton heeft ze - zegt Christopher - 'in stevige bewoordingen gezegd dat ze het passeren van 'Roed Loebbers' als een diepe belediging had ervaren.'

Dat is netjes en diplomatiek uitgedrukt! De Nova-beelden, waarop te zien is hoe Hillary Claus en Bea Bill de Witte Huis-trappen opsjouwt, waren van enige afstand geschoten, dus zonder geluid. Maar doordat ik kan liplezen kan ik u nu vertellen wat ik onze Majesteit zag zeggen.

'Look here, young man! If you keep on rejecting My Roed you will have a cigar from your own box, you know!'

En dat in november 1995, nog ruim voordat Bill met die Monica moest gaan rommelen. Hoe profetisch!

Goed, dat ze nogal dominant is, dat wisten we. En dat Ruud soms een wat afwezige indruk maakte ook. Maar... lusteloos? Wat gebeurde er vérder allemaal achter die gesloten gordijnen, tijdens die theeceremonies? Is het u weleens opgevallen hoe vaak die wenkbrauwen verfomfaaid door elkaar zaten, vooral na afloop van de majestijtelijke overleggen? En hoe de toenmalige premier dan altijd zenuwachtig bezig was zijn stropdas te herschikken? En waarom denkt u dat prins Claus zo'n hekel heeft gekregen aan stropdassen? Ik bedoel maar.

Inmiddels heeft hij dan toch nog een aardige 'tweede prijs' in de wacht gesleept, net als die andere Ruud die inmiddels voor een veel jongere generatie symbool staat voor vaderland en - vooral - volk. En die alleen maar op de thee gaat waar hij zelf wil.

'Effe lekker knuffele...?'

[2-01-2001]

 

Terug naar bovenkant pagina
Naar de homepage

[Alle columns (c) 2001-2005   A.M. Gout, Den Haag]